Снимки

Близо 8 хиляди млади българи или около 3,4 на сто от всички български студенти, са напуснали по различни причини висшето си образование през 2016 г. Това сочат данни от анализ на Евростат за младите европейци, напуснали следването си през въпросния период, предаде БТА.

Като основна причина за напускане на системата на висшето образование, според европейската статистика, се отчита незаинтересоваността на младежите да учат, както и желанието им да работят - около 25% или всеки четвърти прекъснал висшето си образование, както у нас, така и в ЕС.

Според данни на НСИ за въпросния период, у нас в системата на висшето образование са се обучавали общо около 231 хиляди души, като от тях 31 хиляди са били в частни висши училища. През 2016 г. са завършили различни степени на висшето си образование 60 383 души, от които 23 хиляди мъже и над 37 хиляди жени. Най-много от завършилите са били със степен "бакалавър" - близо 31 хиляди души, следвани от магистрите - 26 хиляди, професионалните бакалаври - 2 400 и докторантите - над 1 400 души.

Напусналите младежи в частните висши училища през 2016 г. са били около 3 хиляди, а останалите 5 хиляди са напуснали системата на държавните висши училища.

Най-предпочитаните специалности у нас са били в областта на здравеопазването - близо 27 на сто от всички студенти, следвани от стопанските науки и администрацията - 18% и право - 12%. Най-нисък е бил делът на студентите, обучаващи се в специалност журналистика - 0,4 на сто, природни науки - 0,3 на сто и математика - 0,1 на сто.

Над 3 милиона младежи в ЕС са били в университет или в колежа, но са преустановили обучението си в даден момент, показва проучването на Евростат. Почти 30 милиона млади хора в ЕС, обаче са завършили висшето си образование през същия период, отчита европейската статистика.  

Всеки четвърти млад европеец, напуснал висшето си образование, посочва като причина за това желанието си да започне работа, за сметка на следването. Други 22% от напускащите системата на висшето образование посочват незаинтересованост от следването. Около 18% споделят, че имат съществени затруднения при обучението си, а около 17 на сто напускат по семейни или финансови причини, отчита Евростат. Като брой най-висок е делът на напускащите системата на висшето образование във Франция - близо 1,2 милиона души. Следват - Италия с 523 хиляди, Великобритания - 404 хиляди, Полша - 200 хиляди, Германия - 165 хиляди и др. В съседна Гърция са напуснали висшето си образование около 15 хиляди души, в Румъния - около 8 хиляди, а в Турция - 575 хиляди, отчита Евростат. Най-малко са напусналите системата на висшето образование в Исландия - едва около 4 хиляди души.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божията помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, съобщи БГНЕС.

858 язовира в цялата страна плачат за ремонт

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.