Снимки

Телефонът, който носим в джоба си, може да събере милиони пъти повече информация, от колкото устройство с размерите на хладилник от преди десетилетия, поради непрекъснатия напредък при съхранението на данни. След като създаде най-малкия магнит в света, IBM е успял да съхрани един бит информация в един атом, пробив, който би могъл да доведе до създаването на устройства за съхранение, които да притежават 1000 пъти повече пространство за съхранение на информация в размерите на настоящите твърди дискове (HDD).

Твърдите дискове съхраняват данни магнитно, като поредица от миниатюрни магнитни точки върху метален лист. Всяка точка представлява един бит информация, като немагнитизирана точка представлява нула, а магнетизираната единица. Въпреки, че и сега са доста малки, новото проучване на IBM може да смали тези единици за съхранение на данни с размер от около 100 000 атома до само един.

”Магнитните битове са заложени в основата на твърди дискове, ленти и следващото поколение магнитна памет”, казва Кристофър Люц, водещ проучването. „Проведохме това изследване, за да разберем какво се случва, когато смалим технологията до крайност – размера на атома”.
 

За да работят в такъв малък мащаб, учените използват сканиращ тунелен микроскоп (STM), устройство, което може да манипулира отделните атоми във вакуум, защитен от намесата на въздушните молекули или други фактори. Атомите са от рядко срещания на Земята елемент, наречен холмий, на които чрез прилагане на електрическо напрежение екипът може да променя магнитната им ориентация, което представлява двоичен бит информация. Според учените, това ги прави най-малките магнити в света, а дори и когато на разстояние от само един нанометър, информация може да бъде записвана и разчитана индивидуално, на всеки от атомите.

В бъдеще, магнитна система за съхранение на данни, която работи с отделни атоми, разположени толкова близко заедно, може да даде възможност за създаването на HDD и SSD устройства, които са до 1000 пъти по-компактни от тези, които се използват днес. Учените твърдят, че ще може да се съхраняват 35 милиона песни, цялата библиотека на iTunes, на устройство с размерите на кредитна карта. Това е добра новина за масивните центрове за данни, необходими да поддържат интернет работещ.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Устройство комбинира интелигентен високоговорител и саундбар

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Експертите в безжичните аудио системи, Sonos стартираха продажбата най-новото си устройство, Sonos Beam. Създаден специално за всекидневната и с интегрирана функционалност на Amazon Alexa, новото устройство комбинира функциите на интелигентен високоговорител и саундбар в едно.

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.