Снимки

България е една от най-благословените откъм природа страни в целия свят и едно от царствата на гъбите. В нашите гори и полета от ранна пролет до късна есен се раждат над 150 вида гъби, повечето от които са ядливи и с превъзходно качество. През изминалите години живеещите близо до горите печелеха доста добри пари от бране на гъби. Оказа се, че в България се раждат дори „златните” трюфели, заради които цели ромски семейства в ранна есен зарязваха гурбетчийството и се връщаха в родните се села и тръгваха по горите. Защото само за 2-3 седмици от трюфелите те можеха да си докарат петцифрени доходи, за каквито и на Запад можеха само да мечтаят. Тази година обаче положението с родното гъбарство никак не е розово. Оказва се, че броят на желаещите да берат гъби е силно намалял, а на всичкото отгоре близо 90% от горските гъби се изнасят направо за чужбина. За българина остават само култивираните печурки и кладници и тук- там някое кило манатарки или пачи крак, които обаче са толкова некачествени, че берачите не са могли да го пробутат в пунктовете за изкупуване и са решили да го продадат на пазара. При това на цена все едно не е манатарка, а трюфел или шийтаке. Собствениците на изкупвателни пунктове пък се жалват, че в бранша са останали само ромите, които все гледат да се изтарикатят и да прекарат търговеца, като киснат гъбите по цяла нощ във вода да тежат повече или дори се мъчат да пробутат покрай ядливите и отровни техни двойници. А когато им бъде направена забележка, заплашват, че ще си вземат обратно стоката и няма повече и една гъбка да донесат. Така собственици признават, че са принудени да ги търпят и покрай качествената стока да приемат и не дотам добрата. Причината е, че търговците с диви гъби имат предварително сключени договори в чужбина и се стремят да не подведат партньорите си. Затова в името на бизнеса били принудени да търпят капризите на берачите.

Ако нищо обаче не се промени, прогнозите за бъдещето на родното гъбарство не са никак оптимистични. Защото с компромиси бизнес не се прави. Преди няколко години в Италия бяха открити консерви с отровни гъби, внесени от България. След вдигналия се няколкодневен шум, италианците си направиха пас и не развалиха търговските си отношения с българските партньори. Ако обаче родните берачи на гъби продължават да се отнасят по подобен безхаберен начин и да продават тарикатлъци на дребно, случаят с отровните гъби със сигурност ще се повтори отново в Италия или в някоя друга страна. И тогава прошка няма да има. На износа на диворастящи гъби от България ще бъде ударен савакът и още един печеливш отрасъл на хранително-вкусовата промишленост, даващ хляб и средства на стотици семейства от цялата страна, ще бъде ликвидиран.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.