Снимки

Около половин лев на ден по-скъпо излиза истинското сирене, консумирано от 4-членно семейство, отколкото имитациите с палмово масло. Това смята Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

„Освен по цената имитацията на сирене може да се познае по много други неща. Затова ние държим млечните продукти

да са опаковани и с етикет, а не да се продават насипно

като се мери на кантара в магазина”, обяснява той. По думите му в доста от големите вериги се продават сирене и кашкавал, увити в прозрачно фолио, за които не се знае къде са произведени или от коя страна са внесени и са на много ниски цени.

Според председателя на асоциацията Димитър Зоров около 2 лв. на килограм е реалната производствена цена на имитациите. „В тях водното съдържание е над 70% и се слагат различни други съставки задържащи водата. Излиза, че за 5-6 лв. на кило ни продават вода. В бялото саламурено сирене, произведено по БДС, водното съдържание е не повече от 52-54%, но то е получено чрез млечно-кисела ферментация и съдържа много аминокиселини и витамини. Ядем ли истинско сирене, холестеролът е по-нисък и имунната система е много по-издръжлива”, добавя браншовикът.

Иван Грънчаров пък смята, че заливането на пазара с имитациите, които нерядко се представят и за истински млечни продукти, карат немалко от мандрите да скъсяват пътя до потребителя, като

работят основно с малки магазини в големите градове

Според него обаче най-добре е да бъде забранено използването на растителни мазнини в млекопреработвателните предприятия. „Имаме право да го направим, но трябва и воля”, смята той. „Когато се спре производството на имитациите може да се появи недостиг на млякото за суровина за мандрите, но това ще е добро за фермерите, защото ще им се отвори пазар и ще се стимулира производството. Европа отпуска субсидиите за фермерите с идеята фермерите да работят”, добавя той.

Председателят на асоциацията Димитър Зоров също е на мнение, че където се преработва мляко, не бива да има и производство на имитиращи продукти с палма. Според него

използването на палма в мандрите е незаконно

защото в наредбата за дейността им е записано, че те използват за суровина за производството си мляко. „На практика има и негласно съгласие. Отделно колегите, работещи с растителни мазнини, трябва да отидат в другата асоциация - при производителите на олио и маргарини, а не да са при млекопреработвателите”, казва той. По думите му само 16 предприятия от 240 декларират, че работят с палма. „Тревожното е, че 4 от тях са заявили производствена цена за имитиращите продукти над 6 лв. за килограм. Това означава, че на тази цена те не могат да продават продуктите си като имитиращи, защото са скъпи, а ще ги пробутват на пазара за истинско сирене", алармира Зоров.

Той цитира данни, че в последните години се наблюдава бум във вноса на палмова масло у нас. За 2015 г. са внесени 120 хил. т, а преди 4 години количеството е било само 30 хил. т. Около 15 хил. т се използва за сладкарската и другите индустрии. Всичко останало, което е над 100 т, отива в предприятията произвеждащи имитиращи продукти.

„Най-лошото е, че в България се внася нискокачествена палмова мазнина, която не отговаря за критериите за техническа смазка. В сертификатите за импорта никъде не е записана гаранция за безопасността на продукта. Има данни само за 3 изследвани показателя, които не се включват в характеристиките на хранителните продукти.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.

Караниколов: Икономическият ръст в България над средния за ЕС

Очакваният икономически растеж в ЕС е около 2,3 %. България е сред държавите с очакван икономически растеж над средния за Съюза, а именно 3,9%. В този контекст трябва да увеличим усилията си за подкрепа на растежа и продължаване на положителния тренд. Това заяви в рамките на икономическия форум в Пловдив министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че позитивни сигнали за това дава ръстът на брутния вътрешен продукт.