Снимки

Новите по-високи такси, планирани в закона за Комисията за финансов надзор (КФН), няма да доведат до ръст на цените на застраховките. Това заявяват в своето официално становище Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), разграничавайки се от мнението на Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ).

„БАЗБ е на мнение, че изказаните на пресконференцията вчера твърдения не изразяват мнението на всички, а само на част от застрахователните брокери, осъществяващи дейност в Република България“, категорични са от асоциацията.

Според тях твърдението, че по-високите такси за застрахователните брокери ще доведат до увеличаване на цените на застраховките, е напълно подвеждащо, тъй като брокерите не участвали в определянето на цените на застраховките.

„Цените се формират от страна на застрахователните компании. Възнагражденията на брокерите са включени в цените на полиците и размерът им не се влияе по никакъв начин от разходите на брокера, свързани с дейността му“, допълват от Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ).

В своето становище те разясняват, че новата Директивата за застрахователна дистрибуция (IDD) поставя еднакви условия за надзор на всички участници на застрахователния пазар, които продават застрахователни продукти, а именно служители на застрахователни компании, застрахователни брокери, застрахователни агенти, туристически агенции и рент-а-кар фирми.

„Директивата не засяга таксите за надзор и нямо общо с определянето на техния размер. В директивата не се предвиждат облекчени условия за малките дистрибутори в сравнение с по-големите, а напротив - изискванията към тях са същите както и за всички останали участници на пазара. Причина за това е фактът, че през последните години се наблюдава недостатъчен контрол върху дистрибуцията на застрахователни продукти, което води до предлагането им от страна на некомпетентни или нелицензирани лица, което от своя страна води до огромни рискове за потребителите“, пояснява асоциацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.