Търговци на ток закрепостяват клиентите

Манолова: Ваучери за икономични ел уреди за енергийно бедните

Търговци на ток закрепостяват клиентите

Всеки втори бави плащането на битовите сметки

Търговци на ток се опитват да закрепостяват клиентите си чрез клаузи в договорите. Други пък изкуствено завеждат арбитражни дела срещу клиентите си, отново с цел да ги задържат и да не преминат към конкурентите им. Това съобщи по време на дискусия за енергийната бедност омбудсманът Мая Манолова, като се позова на сигнали от фирми и граждани, които постъпват в институцията на омбудсмана. В случая става въпрос главно за фирми, защото същинското излизане на битови клиенти на свободния пазар още не е започнало.

Заради зачестилите сигнали от омбудсмана и асоциация „Активни потребители“ настояват да се създадат етичен кодекс на търговците на електрическа енергия и

 

регистър на некоректни търговци

 

Това е една от 13-те мерки за справяне с енергийната бедност, залегнали в проект на меморандум за защита на енергийно бедните. Към него освен омбудсмана се очаква да се присъединят синдикатите, работодателските организации, ЕРП-тата, търговците на ток, КЕВР, КЗП и други. Очаква се, след доработване, той да бъде подписан през септември.

Според други от разписаните точки в него на бедните хора, които трудно си плащат сметките за ток, държавата може да дава ваучери, с които да си купуват по-икономични елуреди. Предвижда се също опрощаване на лихви при закъснели плащания, гъвкави схеми за разсрочване на задълженията, създаване на

 

нормативни условия за колективна смяна на доставчика на ток

 

и други.

Първа стъпка е да има ясна дефиниция какво точно ще означава някой да е енергийно беден и да подлежи на социална защита във връзка с либерализацията на енергийния пазар в страната, каза Манолова. И поясни, че в европейските държави съществуват различни критерии за определяне на енергийната бедност. Във Великобритания критерият е, ако над 10% от разходите на домакинство са за еленергия. Във Франция това са всички домакинства, които не поддържат нормална температура - 21 градуса в основните помещения и 18 градуса в допълнителните.

Манолова разкритикува представените през пролетта мерки от енергийното министерство за защита на уязвимите потребители. Според нея те са крайно недостатъчни и включват едва 500 хил. домакинства, или около 1,1 млн. души. Те ще плащат с едва 7,60 лв. по-малко на домакинство или 3,20 лева на човек по-малко от останалите българи, даде за пример тя. В случая става въпрос за икономията, която ще се получи за уязвимите потребители от предвидените 100 или 150 киловатчаса месечно по по-ниска тарифа. Тази преференция обаче се предвижда да действа само 5 г.

Мая Манолова даде за пример последният доклад на ЕС, според който над 30 на сто от домакинствата у нас дават над една десета от всичките си разходи за ток. Това са 2-2,5 млн. души, посочи омбудсманът. По всеки един от показателите

 

нашата страна е енергийно най-бедната в Европа

 

каза още Манолова. Над 50% бавят или не плащат битовите си сметки. 70 на сто от българите не могат да поддържат дома си топъл.

Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов обясни, че мерките, които ведомството е представило са за уязвимите потребители. Те не се отнасят за енергийната бедност, за която трябва да се прилагат социални мерки, каза Николов. Той уточни, че с предложените мерки у нас се обхваща 14% от населението и даде за пример Румъния, където процентът е 12 на сто. Според зам.-министъра най-големи резерви за справяне с енергийната бедност има в санирането на сградите. Затова сме предвидили приоритетно саниране за тези сгради, в които над 30% от домакинствата за енергийно бедни, обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.