Снимки

Има един легендарен проповедник и борец срещу суетата и покварата, около когото свети ореол. Не само защото е хвърлен на кладата, а и заради жарта, с която е защитавал убежденията си. Каква полза от това, след като в последните дни от живота си той се отказва от всичко, в което е вярвал и признава, че пророчествата му са били лъжа и измама...

На 21 септември 1452 г., Рождество на Пресвета Богородица по стар стил, в градчето Ферара проплаква за пръв път младенец, на когото е писано да стане един от най-изявените религиозни и политически дейци в епохата на италианското Възраждане. Бебето е наречено Джироламо Савонарола. Писано му е да преживее по-малко от 50 години и да понесе изпитанията на славата, поклонение, отлъчване от Църквата, изтезания и екзекуция.

В чест на великия проповедник през 1558 г. папа Павел IV съчинява даже особена литургия, която се изпълнява в църквите ежегодно през май, в деня, когато е изпълнено наказанието над Савонарола. Неговите литературно-философски трудове красят най-големите библиотеки в Западна Европа, а за живота и дейността на проповедника се носят легенди и предания, придаващи на личността на Джироламо загадъчност и мистицизъм.

Флорентинска легенда гласи, че известно време след раждането на това удивително дете самият дявол решил да се избави от бъдещия си враг. Под влияние на демоничната власт майката на Джироламо го изпуснала на каменния под. Ударът изглеждал фатален. В този момент ударила църковната камбана и станало чудо - малкият Джироламо изплакал отново. За този драматичен инцидент напомня несиметричното лице на Савонарола, обезобразено при получената в детството травма.

Друга легенда гласи, че на 13 години Джироламо, който се отличавал от връстниците си с това, че бил нетипично сериозен и съсредоточен за възрастта си, видял прокажен човек на прага на имението на баща си Николо Савонарола. Приближил се до него и го изцерил. Впечатлен от видяното, чичо му Микеле, известен лекар във Флоренция, се заел с неговото обучение в медицината.

 

Всичко или нищо!

 

Портрет на легендарния проповедник.

Още в юношеските години на Джироламо с пълна сила се проявили главните качества от неговия характер, които известният психиатър Ломброзо един век по-късно ще нарече класически черти на фанатичната личност. Джироламо се отдавал до самозабрава на заниманията с медицина, отдадено пишел литературни и философски трудове. Именно тогава Савонарола издига девиза „Всичко или нищо!”, за пръв път прозвучал в съчинението му „За презрението към света”, получило в началото на 70-те години на XV век голяма известност.

На 20-годишна възраст Савонарола се влюбва безумно в горделивата красавица Сесилия - малката дъщеря на богатия флорентински аристократ Стронци. Но капризната и своенравна Сесилия отхвърлила ухажора си и се подиграла с него. Твърди се, че в този злополучен ден Савонарола решил да сложи край на живота си и погълнал голяма доза силна отрова. Но смъртоносната напитка оказала върху организма на Савонарола смайващ ефект. След като прекарал цялата нощ в халюцинации, предизвикани от действието на отровата, Джироламо се събудил без нервния тик, който го мъчел в последните пет години. По-късно в едно свое съчинение Савонарола пише, че тази нощ имал щастието да зърне рая, поговорил си с някои светии, които подробно му разказали какво го очаква занапред.

Скоро след това Савонарола зарязал заниманията по медицина и тайно от чичо си заминал за Болоня, където постъпил в доминикански манастир и там започнал да изнася първите си проповеди. Крехък, неугледен, с тих и дрезгав гласец и провинциален диалект, Джироламо изглеждал комично и доста неубедително. Но вярата му в неговото призвание, както и популярността му, нараствали от ден на ден, и през 1482 г. ръководството на ордена му разрешило да проповядва в различни градове на Италия. През 1490 г. Джироламо получава покана от владетеля на Флоренция Лоренцо Медичи и заминава да работи там.

 

Сънища и видения

 

Вярата му се пречупила, когато го подложили на мъчения.

Две години по-късно, по време на поредната проповед, Джироламо получава първото си ярко видение, което предизвиква у него припадък, подобен на епилептичните. Савонарола изведнъж видял на небето меч с надпис Gladius Domini super terram (Божи меч на земята). След това небесният меч се обърнал надолу, небето потъмняло и надолу се изсипал дъжд от мечове, стрели и искри.

Така както първоначално никой не го възприема на сериозно, постепенно Савонарола става изразител на общественото мнение и негов говорител. Успехът на проповедите му е нечуван. Безгрижна Флоренция е засрамена. Музиката и карнавалните шествия отстъпват място на църковните химни и дима на „очистителните” огньове, в които изгарят маски, скъпи тоалети, книги и рисунки с непристойно съдържание. Поддържан от многобройна тълпа поклонници, Джироламо с плам заклеймява развлеченията и покварата на флорентинските богаташи, предрича наказания и бедствия, които е видял в пророческите си сънища и видения. Веднъж Савонарола съобщил, че съвсем скоро ще настъпи мор в цяла Италия. Когато започнала епидемията от чума, мнозина приели това като доказателство за пророческата дарба на проповедника.

През 1494 г. се изпълнило още едно негово предсказание - в Италия нахлул френският крал Шарл VIII. На 22 февруари 1495 г. той достига Неапол, където е коронясан за крал. Но когато врагът обсажда стените на Флоренция, Савонарола проявява небивала смелост. Той напуска тайно обсадения град и се промъква във вражеския лагер, където успява да се срещне със самия крал. Какво са приказвали двамата няколко часа дълги години остава мистерия, но кралят е толкова повлиян от срещата на четири очи, че прогонва Медичите и дава Флоренция на Савонарола. Новият управник прокламира създаването на нова „Християнска и религиозна република”. През 1497 г. на Пиаца дела Синьория е издигната Клада на суетата, на която са изгорени всякакви упадъчни предмети от рода на огледала, мазила, шахматни дъски, карнавални маски, дрехи, шапки, бижута.

Чак десет години след смъртта на Джироламо един от многобройните му ученици и последователи - доминикански монах на име Вартоломео, разказва, че по време на срещата си с краля Савонарола го изплашил до смърт, като му споделил, че знае за страшно родово проклятие, надвиснало над него. Баща му и дядо му страдали от безумие, а това можело да сполети като нищо и него. Същата участ Джироламо предсказал и за бъдещия крал Шарл IX - един от организаторите на печално известната Вартоломеева нощ. Дали е било точно така или и това е част от легендите, никой не знае.

 

Враговете са повече от приятелите

Пророчествата му донесли голяма известност.

Независимо от огромната си популярност, неудържимият Савонарола си навлякъл множество врагове, сред които се оказал и папа Александър VI, на когото Джироламо предсказал скорошна смърт. А и модата на битката срещу покварата вече замира, което работи във вреда на пламенния проповедник.

През 1498 г. агенти на Ватикана започват да разпространяват упорито слуха, че легендарният Савонарола може да стори чудо - да премине през огъня и да остане жив. На 7 април 1498 г. превъзбудена тълпа настоява да се убеди дали това е така. Но Джироламо не е толкова луд, че да се хвърли доброволно в пламъците и отказва да премине това изпитание, което разочарова привържениците му. Любопитна подробност е, че малко след отказа на Савонарола да премине през горещото изпитание, над Флоренция се излива проливен дъжд. Някои смятат, че това е било предзнаменование - огънят така или иначе е щял да изгасне.

На 13 май 1497 г. папа Александър VI отлъчва Савонарола от църквата, а през 1498 г. изисква неговия арест и екзекуция. В тъмницата проповедникът е подложен на изтезания, целта на които е да си признае, че всичките му предсказания са чиста измислица. И тогава неукротимият Джироламо Савонарола се пречупва и се признава за виновен по всички повдигнати обвинения. На 23 май същата година на Пиаца дела Синьория отново е издигната клада. Този път в огъня е хвърлен инициаторът на Кладата на суетата.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите в една от най-далечните наблюдавани досега галактики са се образували 250 милиона години след Големия взрив - доста кратък интервал от космическа гледна точка, съобщи "Ройтерс".