Снимки

 

  • Доктор Пелтеков, независимо, че в градовете сняг няма, мнозина посрещат празниците в планините, където за неподготвените има реална опасност от измръзване. Кои са първите признаци на това състояние?

  • Да бъде студено на човек е съвсем различно от това да са започнали първите признаци на измръзването. Сигурен белег, че това се случва е посиняването на лигавиците, а след това и на устните, ушите и пръстите на ръцете и краката. Следващата фаза е мравучкането по крайниците, което започва да прераства в болка. До тези етапи не бива да се стига.

  • Какво трябва да направи човек, за да избегне измръзването?

  • Да не тръгва неподготвен в планината. Освен топлото облекло и стабилните, добре подплатени и топли обувки, той не бива да остава с мокри крака.

Необходимо е туристът всякога да носи със себе си термус с гореща напитка, в която има и малко количество алкохол. Ако човек от компанията или непознат в планината показва признаци на измръзване, най-напред той трябва да се заведе на място, където не духа вятър. Ако наблизо няма хижа или заслон, трябва да бъде завит с одеяло и да му се даде топла напитка. Затоплянето на посинелите места – крайници, уши и т.н. трябва да става постепенно – най-напред като се държат в топли ръце и завиване с топла дреха или одеяло, а след това му се сложи грейка. Едва след като човекът е поел и топла напитка може да бъде сложен до огън, но не много близо, за да се нагоди организмът постепенно към температурата. След настаняването му в затоплено помещение трябва да му се направи масаж. Ако има възможност да бъде сложен във вана с температура на водата 36°С за около половин час. Всичко това е част от долекарската помощ при измръзване. Ако има връзка с лечебно заведение или спешен медицински център, по-добре е след първото затопляне, което е животоспасяващо за пострадалия той да бъде хоспитализиран.

  • Какво се случва с организма под действието на ниските температури?

  • Получава се общо или локално увреждане на организма. Преохлаждането е в резултат на ниските температури върху целия организъм. Протича с нарушение на жизнените функции и се характеризира с понижение на телесната температура под 35 °С. Човекът, който е засегнат от това състояние, отговаря бавно на въпросите, вял е, може да изгуби съзнание. Пулсът и дишането му са забавени. Ако не му се окаже помощ навреме, пострадалият може да изгуби битката с бялата смърт.

  • Разтриването със сняг помага ли за по-бързото затопляне?

  • Смята се, че то помага, но крие скрити опасности. Затова по-добре да не се практикува. При обтриването със сняг кристалчетата могат да наранят кожата, която е много чувствителна в резултат на измръзването. Така могат да възникнат инфекции.

  • Зимата е сезонът с най-много жертви и пострадали на подпалвания и изгаряния в резултат на отоплителни аварии. Как да окажем първа помощ?

  • Най-напред трябва да се свалят дрехите от изгореното място, тъй като тъканите задушават раната и увреждат кожата допълнително. Следващата стъпка е мястото да бъде охладено и намазано с мехлем срещу изгаряния, ако има такъв или дезинфектирано с антисептичен разтвор. Повече от това не бива да се прави нищо до идването на квалифицирана медицинска помощ, за да не бъде увреден пострадалия неволно от незнание или престараване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.