Снимки

Семейни приятели на Иван Костов-Командира и фирми, свързани с Цветан Василев – в това число и дружествата му бушони, правят всичко възможно, за да не върнат десетките-милиони необезпечени кредити, отпуснати им от  КТБ, като така завличат кредиторите на фалирания трезор – държавата и вложителите в банката, които вече веднъж бяха ужилени от банкера-беглец.
Това лъсва от списък на некоректните длъжници на КТБ, публикуван на сайта на трезора от синдиците му. Сред дружествата в него е „Хрисома“ - фирмата на семейните приятели на Командира – Христо и Мая Кирчеви. Компанията дължи 3 334 157 лева на КТБ, а отделно собствениците й имат още два борча като физически лица, които отказват да върнат подобно на дружеството си. Христо Кирчев дължи 47 039 лева, а Мая Кирчева – 18 367 лева. Причината за оповестяването на списъка е, че в следващите седмици ще бъде обявена първата частична сметка за разпределение между кредиторите на събраните до този момент парични средства от масата на несъстоятелността. „Размерът на сумите, които кредиторите ще получат, зависи изцяло от събраните (възстановяните) от длъжниците на банката средства. Въпреки многобройните съдебни и съдебно-изпълнителни дела, които КТБ е завела срещу некоректните кредитополучатели, голяма част от длъжниците не погасяват своите задължения.
Те използват всякакви методи и действия, за да не ги погасяват и да отклоняват активи,
които могат да послужат за удовлетворяване на банката, с което увреждат интересите на вложителите на банката (които сега са и нейни кредитори). Това поведение на длъжниците има съществено отражение върху размера на събраните (възстановените) суми в масата на несъстоятелността и съответно върху сумите, които ще се разпределят между кредиторите“, посочват синдиците, които преди дни публикуваха и анализ, от който става видно, че Цветан Василев в момента жили трезора с вторичен грабеж, като през свои авери или вече е отмъкнал или прави опити да овладее 13 фирми и групи дружества, дължащи общо 832 млн. лева на КТБ.
 Както самите синдици уточняват сега пък, по-голямата част от списъка на некоректните платци са от групата на дружествата-бушони, създадени от Цветан Василев и подставените му лица, през които според прокуратурата лично в джоба на банкера-беглец са отишли между 3,5 и 4 млрд. лева  под формата на необезпечени кредити. Тази група е от „длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за „транспортиране“ на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев“, пишат и синдиците. И докато техните имена не са нови, сред останалите некоректни платци в списъка се вижда и Гигинският манастир „Св.Св.Козма и Дамян“, чийто ктитор бе банкерът-беглец преди избухването на аферата „КТБ. Образът на Василев дори бе изписан на една от стените на обителта. Оказва се, че
помпането му на имидж чрез религията също е било на гърба на трезора
Манастирът дължи 486 957 лева, които игуменът на храма – отец Никанор не плаща.
Освен фирми, в списъка има и физически лица, като не малка част от тях са свързани с дружествата-некоректни платци. Първи в тази графа е Жайр Агопян – съсобственикът на Телиш, който дължи 1,1 млн. лева на КТБ. Самото „Телиш“ пък виси на трезора с 319 380 лева. С над половин милион виси на банката и единият от обвиняемите вече бивши изпълнителни директори на трезора – Илиан Зафиров. Да върне борча си отказва и колегата му – Орлин Русев, който дължи 123 344 лева.

 

Пълният списък с некоректните длъжници можете да видите тук!

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.

Гърция вкарва в затвора за трафик екссобственици на коли

Гърция вкарва зад решетки българи, продали преди години колите си у нас, но новите собственици на возилата не са ги пререгистрирали в КАТ. Заради дупката в закона, която не позволява на старият притежател на автомобила сам да го дерегистрира от системата на КАТ, сънародниците ни са застрашени от затвор в южната ни съседка.

МОН и БАН в спор за грешка в матурата

МОН отрече да има грешка в матурата, а БАН признава проблема. Това показа проверка на „Монитор“ по спора за това дали трябва да се членува думата „комисия“ в един от въпросите на държавния зрелостен изпит по български език на дванадесетокласниците.