Апарат открива за 5 ч. причинители на опасна зараза
3

Апарат открива за 5 ч. причинители на опасна зараза

За първи път в България болница „Царица Йоанна” въведе експресна диагностика на тежки бактериални инфекции

Единственият апарат в България, който в рамките на часове открива опасни причинители на инфекции, работи от скоро в микробиологията на болница „Царица Йоанна”. Само за 5 часа той може да каже каква е бактерията, причинител на заболяването и да даде ориентир на лекарите. Така при  животозастрашаващи състояния те избират подходящия антибиотик за началния етап от лечението. Това най-често са хора претърпели операции, на изкуствено дишане, с поставени импланти, с инфекции на меките тъкани или пациенти с диабетно стъпало.
„Апаратът Unyvero подпомага по-бързата диагностика на пациенти в тежко състояние, при които точното определяне на правилния  антибиотик за терапия е от изключителна важност. С помощта на апарата се изследват директно клинични материали – храчка, парченце тъкан, кост, секрет от рана или имплант... Те се обработват и се изследват. В панела са заложени най-честите причинители на тежки   инфекции, както и най-честите типове резистентност към антибиотици”, разказва доц. д-р Росица Вачева, която е и председател на асоциацията по контрол на вътреболничните инфекции БУЛНОЗО.
Вътреболничните инфекции са проблем от световен мащаб. Българските болници не правят изключение. В една много малка част – около 36% тези инфекции са предотвратими, останалите – не. Те се случват по различни причини – най-често заради тежкото, увредено състояние на болните, които лежат в интензивните отделения. От една страна имунната им защита е много слаба, от друга самите бактерии често са  резистентни към много антибиотици.
Апаратът Unyvero работи с два диагностични панела
Единият е за изследване на пациенти с вътреболнична пневмония. Ако човек е на изкуствено дишане, има риск да развие този вид пневмония. Апаратът изследва храчка или материал от белия дроб и открива точният причинител.
„Съвременните бактерии са много резистентни – голям брой антибиотици не им действат. Има такива щамове, при които лекарят има избор от един единствен антибиотик. А лечението е скъпо. И е важно рано да се установи кой е причинителят и каква е неговата резистентност, за да определим как да започнем лечението”, обяснява доц. Вачева.
Другото изследване, което се прави с апарата, е насочено към инфекции на меките тъкани, инфекции на импланти, изкуствени стави, съдови катетри, които се използват широко в съвременната медицина.
Повечето хора с такива инфекции лежат в интензивна кардиология с поставени изкуствени клапи, стентове вътре в съдовете и катетри. Другата голяма група са с ортопедични стави и импланти. Могат да  се изследват материали от хирургични рани и в резултат на изгаряния или пък при болни с диабетно стъпало. Тези инфекции са тежки и се лекуват трудно. Често те се причиняват от резистентни патогени. Бързата им и ранна диагностика и определянето на тяхната чувствителност към антибиотици позволяват да започнем рано лечение. А това са инфекции, които понякога застрашават живота”, разказва доц. Вачева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.