Снимки

Много градинари разговарят с растенията си с убеждението, че това им помага да растат. Въпреки че няма вероятност, растенията да подслушват разговорите ни в близко време, те биха могли да събират различни видове разузнавателни данни, ако нова програма на DARPA постигне резултати. Агенцията провежда изследвания за генетично модифициране на растенията, за да ги превърне в сензори за наблюдение.

Агенцията за съвременни изследвания в областта на отбраната (DARPA) е по същество е основното технологично изследователско подразделение на американското правителство, посветено на разработването на иновации, които се стремят към трансформационни технологични промени. Тази година се появиха забележителни съобщения от агенцията, насочваща финансиране към нови технологии за промяна на гените и разработване на мозъчно компютърни интерфейсни устройства.

Последната програма, която бе разкрита, се нарича Advanced Plant Technologies (APT) и в момента търси предложения от научно-техническата общност за възможните начини, по които физиологията на растенията може да бъде използвана за откриване на „химични, биологични, радиологични и / или ядрени заплахи, както и електромагнитни сигнали.”
Целта на програмата е генетично да модифицира някои растения, така че да се задействат специфични механизми за реакция, когато са на лице специфични влияния. Предполага се, че съществуващият хардуер може да бъде използван за дистанционно наблюдение на тези влияния, така че растенията могат да бъдат използвани като органични сензори. Програмата няма да се стреми да разработва нов хардуер за тази цел, а ще разчита на съществуващи технологии, които вече могат да измерват неща като температура, химичен състав и отражение на растенията.

„Растенията са силно приспособени към тяхната среда и естествено проявяват физиологични реакции към основни стимули, като светлина и температура, но също и в някои случаи към химикали, вредители и патогени”, казва програмният мениджър на APT, Блейк Бекстин. „Възникналите молекулярни и моделиращи техники могат да направят възможно препрограмирането на тези способности за откриване и отчитане на широк спектър от стимули, които не само ще открият нови разузнавателни потоци, но и ще намалят рисковете и разходите за персонала, свързани с традиционните сензори.”

Понастоящем не са определени конкретни растения или външни стимули, тъй като според DARPA тези данни ще бъдат изяснени допълнително, тъй като предложенията за изследвания се оценяват. Първоначалното съобщение гласи, че целта е да се „променят множество и сложни черти, за да се предоставят на растенията нови възможности, които да ще им позволят да усещат и докладват за множество различни стимули”.

Разбира се, всички тези предварителни проучвания ще се провеждат в лаборатории, оранжерийни или симулирана природна среда. Ако изследването се окаже успешно, ще се проведат полеви изпитания под наблюдението на Службата за инспекция на животните и растенията към Министерството на земеделието на САЩ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.