Снимки
624 млн. лв. ще бъдат разпредели между 462 учебни заведения, от тях 13 висши училища за ремонт и обновяване на базата. 72 общини и три министерства - образователното, спортното и културното ведомство ще си поделят парите. Кметовете и министрите се събраха в Министерския съвет, а пред тях премиера Бойко Борисов обяви, че такива пари досега не са давани и няма да се дават, а ГЕРБ  в този мандат като основен приоритет са извадили образованието. Средствата са по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. „Тази европейска солидарност е толкова важна за нас и това, че работят всички програма е голяма заслуга на администрацията в държавата и общините“, каза Борисов. Той обясни, че ще бъдат обновени спортните салони, плувните басейни, техниката за обучение, осветлението и енергийната ефективност. „Българинът на две места свежда глава с уважение - в църквата и в училище, затова ние влагаме доста усилия в ремонтите на манастирите и учебните заведения", заяви министър-председателят.
Парите по програмата се управляват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Министърът на ведомството Николай Нанков обясни, че 160 млн. лв ще бъдат вложени в модернизирането на професионални учебни заведения, а над 45 млн. лв ще отидат за развитието на спортна база. По думите му програмата ще обхване над 250 хиляди деца. За всяка от тези деца ще бъдат инвестирани 2450 лв, изчисли Нанков. „Децата трябва да растат в сигурна, безопасна и здравословна среда“, категоричен е регионалният министър.
Министърът на образованието Красимир Вълчев, заяви в програма „Региони в растеж“  има много повече средства и много повече финансирани професионални гимназии. През изминалия програмен период едва 10 професионални гимназии са били бенефициенти, сега 140 професионални училища ще получат финансиране. Вълчев обясни, че голяма част от парите ще отидат за учебно-техническо оборудване.
От парите ще бъде обновена базата на три спортни училища - „Георги Бенковски“ във Варна, „Майор Атанас Узунов“ в Русе и „Ген. Владимир Стойчев“ в София, обясни спортният министър Красен Кралев.
Борисов на свой ред отново призова кметовете и министрите за прозрачни и честни обществени поръчки.
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.