5000 от машините за вота вече у нас, полемика между ЦИК и МС за централния склад

5000 от машините за вота вече у нас, полемика между ЦИК и МС за централния склад

Към днешна дата 5000 от машините за гласуване вече са у нас. Това информират ЦИК от компанията "Сиела Норма", която трябва да достави за парламентарния вот на 4 парил 9600 устройства.

Това обаче породи дискусия на заседанието на ЦИК, тъй като от "Сиела Норма" пипат комисията къде ще е централният склад, където тези машини да бъдат разположени. В момента те се намират на склад до летището, който е осигурен от самата фирма.

Още през есента от ЦИК проведоха няколко срещи с администрацията на МС, в частност и с вицепремиера Томислав Дочнев, където ги увериха, че МС ще осигури такъв централен склад.  Когато първите 300 устройства пристигнаха, МС дори поканиха представители на ЦИК да огледат склада на летището, където и в момента се намират. 

В началото на февруари ЦИК дори прати писма до МС да пита за договора за наем и дали именно складът на летището ли ще е и централен. Сега от МС им отговарят, че не може да осигури склад и съответно да сключи договор за наем за такъв за самите машини, докато тяхната собственост не бъде прехвърлена и не станат собственост на държавата. До тогава изпълнителят, т.е. "Сиела Норма" трябва да ги съхранява.

В резултат сега шефът на  ЦИК Александър Андреев поясни, че те не веднъж са получавали уверение, че ще има такъв склад, но явно това не може да стане. Поясни, че ЦИК не може да поеме този ангажимент или друг разход, освен тези по договора за доставка.

Ерхан Чаушев пък поясни, че с този отговор от МС им казват, че не могат да им помогнат и няма да им дадат склад. По думите му ЦИК не може да поеме върху себе си цялата организация по вота без съдействия от страна на останалите институции. Емил Войнов пък предложи всичко това да стане достояние на медиите. Николай Николов пък добави, че цялата ситуация буди тревога и някой едва сега се сеща, че машините не са държавна собственост.

В резултат на дискусията от ЦИК решиха да поканят на тристранна среща Дончев и представителите на "Сиела Норма", за да обсъдят нещата и кога се смята, че машините вече са собственост на държавата и дали това става с приемно -предавателните протоколи или по-късно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.