5000 бебета проплакаха в извънредното положение

5000 бебета проплакаха в извънредното положение

Не пускат татковци на раждането

Около 5000 бебета са проплакали в извънредно положение у нас.

Това показа проверка на “Телеграф” в АГ болниците в страната. Най-много българчета са взели първата си глътка въздух в “Майчин дом” в София - 630. По 378 бебета са се появили на бял свят в АГ болница „Света София“ и АГ ”Шейново” за последните два месеца.


Пик


От началото на годината до 14 май в болницата са станали 790 раждания, каза пред “Телеграф” шефът на “Шейново” д-р Румен Велев. За същия период миналата година ражданията са били 718. Имаме 72 раждания повече, което е над 10%, отчете той. За периода от 13 март до 14 май тази година имаме 378 раждания. За миналата година за същия период сме имали 360. Пак малък пик.

В най-голямото родилно отделение - в УМБАЛ Бургас, през периода от 13 март до 13 май са проплакали 250 новородени. Момченцата убедително водят в бройката поне с 10 пред нежния пол.

За двата месеца в Добрич са родени 144 бебета, от които има тризнаци и две двойки близнаци. В област Стара Загора от началото на март до края на април са се родили 450 бебета. 364 деца се родиха в пловдивската УСБАЛАГ „Селена“ за периода на двумесечното извънредно положение в страната.


Мерки


В болницата продължават да са в сила засилените мерки за превенция на разпространението на коронавирус. Следи се да не се струпват пациенти в коридорите. Не се допускат и придружители, а носенето на маска на територията на лечебното заведение е задължително. Остава в сила режимът на пропускане след измерване на телесната температура и дезинфекциране на ръцете. Все още са забранени свижданията, а изписването на бебета се случва в присъствие само на майката. Училището за родители и йога практиките за бременни се правят online. Възстановени са женската и детската консултация, плановите операции и ин витро процедурите.

Почти еднакъв е броят на момченцата и момиченцата, родени в болницата от 13 март до днес, като четирима повече са представителите на силния пол.

В столичните АГ клиники мерките от извънредното положение все още действат. Бащите не могат да присъстват на раждането, а пациентките попълват анкета с 11 въпроса, каза д-р Румен Велев, директор на “Шейново”. Въпросите са свързани с пътувания извън страната, симптоми на грип, загуба на мирис и вкус, болни хора в семейството. В зависимост от отговорите на родилката лекарите решават дали да направят тест. Именно след анкета били открити антителата на коронавирус у жената, която роди преди седмици в болницата.


В Пловдив най-голямото гони 5 кила


Пет извънредни двойки близнаци се появиха под покрива на най-голямата АГ болница в Южна България. В дневника на новородените през последните два месеца в „Селена“ най-често се срещат имената Александър и Димитър. Болницата има нов рекордьор в категория „голямо бебе“ – момченце с тегло 4710 грама и дължина 50 сантиметра. Запазва се тенденцията за започване на майчинство на възраст около 30 години. Най-възрастната нова майка в болницата от 13 март до днес е на 46 години. Две бебета, отгледани от екстремно ниско тегло, са изписали неонатолозите от интензивния сектор на болницата. Малката Стилияна е родена едва 770 грама. 112 дни лекарски грижи са били необходими, за да бъде изписана пораснала до 2230 грама. Още една побързала да се появи девойка - Велизара, родена с тегло от 820 грама, вече е пораснала достатъчно, за да се прибере вкъщи в стабилно състояние. Бебето прекарва под грижите в интензивния сектор на „Селена“ две грипни епидемии и една пандемия.


Видин отново на дъното


Видин традиционно е на дъното на класацията по брой на новородени у нас. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи там от януари до март са се родили само 23 деца. Малко са и бебетата в Ямбол и Габрово (85 и 87). Общо за първото тримесечие на 2020 по данни на НЦОЗА у нас са проплакали 13 412 бебета. Най-много са в София – 3802. В Пловдив те са 1789, а във Варна – 1066.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.