За последните 18 месеца, от март 2018 г. до момента повече от 500 тона радиоактивни материали са фрагментирани и дезактивирани в изградения миналата година цех за намаляване на размерите и дезактивация (ЦНРД) на материалите от демонтажа на оборудването на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Над 95% от тях са покрили нивата за безусловно освобождаване от регулиране. Това съобщи главният технолог в Специализирано поделение "Извеждане от експлоатация" в рамките на ДП РАО Момчил Казаков на семинар в София, който е на тема "Управление на РАО и извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения".

Момчил Казаков изтъкна, че при дезактивацията с машината за сухо бластиране се отчитат много добри резултати и се генерира малко количество вторични радиоактивни отпадъци. Проблемът обаче е, че дезактивацията в блока за химична дезактивация до този момент не дава добри резултати, защото генерира много такива отпадъци. Затова в момента се определят максималните нива на радиоактивно замърсяване, които да бъдат третирани в цеха и най-добрите рецептури за разтвори за химичната дезактивация.

Извеждането на експлоатация на малките блокове трябва да завърши през 2030 г., припомни Казаков. От 2011. г. досега са демонтирани 44 707 т материали, освободени от регулиране са 34 361 т, посочи той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нов меморандум за вертикалния газов коридор

В Брюксел днес бе подписан нов меморандум за разбирателство за реализация на Вертикалния газов коридор, съобщиха от “Булгартрансгаз”. Страни по документа, освен българския, са и операторите на газопреносни мрежи от Гърция, Румъния и Унгария, съответно - DESFA S.A., "TRANSGAZ"S.A., FGSZ Ltd, както и проектната компания ICGB, която реализира проекта за междусистемна връзка между Гърция и България (IGB). На церемонията присъства г-н Клаус-Дитер Борхард, зам.-генерален директор на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

Втори скъсан кабел за ден остави 1200 столичани без ток

Скъсан кабел от 10 киловолта остави 1200 столичани без ток, съобщиха от ЧЕЗ Разпределние. Това е вторият скъсан кабел за деня като са засегнати абонати на дружеството в квартала „Дружба 1“ и гара Искър.