За последните 18 месеца, от март 2018 г. до момента повече от 500 тона радиоактивни материали са фрагментирани и дезактивирани в изградения миналата година цех за намаляване на размерите и дезактивация (ЦНРД) на материалите от демонтажа на оборудването на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Над 95% от тях са покрили нивата за безусловно освобождаване от регулиране. Това съобщи главният технолог в Специализирано поделение "Извеждане от експлоатация" в рамките на ДП РАО Момчил Казаков на семинар в София, който е на тема "Управление на РАО и извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения".

Момчил Казаков изтъкна, че при дезактивацията с машината за сухо бластиране се отчитат много добри резултати и се генерира малко количество вторични радиоактивни отпадъци. Проблемът обаче е, че дезактивацията в блока за химична дезактивация до този момент не дава добри резултати, защото генерира много такива отпадъци. Затова в момента се определят максималните нива на радиоактивно замърсяване, които да бъдат третирани в цеха и най-добрите рецептури за разтвори за химичната дезактивация.

Извеждането на експлоатация на малките блокове трябва да завърши през 2030 г., припомни Казаков. От 2011. г. досега са демонтирани 44 707 т материали, освободени от регулиране са 34 361 т, посочи той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Енергийната борса затвори на 105.77 лева за мегаватчас

При средна цена 105.77 лева за мегаватчас е търгуван днес токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка (18 януари).

Държавна ТЕЦ ще изгаря обратно 60 на сто от димните си газове

Министерството на енергетиката е дало зелена улица на държавната ТЕЦ „Марица изток-2“ да бъде изградена иновативна преработваща инсталация, която ще превръща в метан 60% от отделяните при производсвото на електроенергия въглеродни емисии. Метанът ще бъде използван като горим газ обратно в производството на електроенергия, съобщи проф. Жеко Ганев в Стара Загора, чийто компания "Елфи Тех" е собственик на ноу-хауто.