В проектобюджета за 2020 г. залагат 500 млн. лв. повече за здравеопазване (ОБНОВЕНА)
2

В проектобюджета за 2020 г. залагат 500 млн. лв. повече за здравеопазване (ОБНОВЕНА)

Увеличават заплатите на медиците с нови цени на клиничните пътекси

Ръстът на разходите за здравеопазване за 2020 г. ще бъде около 500 млн. лв. Голяма част от средствата са предвидени и за трансплантации, нови апарати за изследване на кръвта и консумативите за тях. Това каза здравният министър Кирил Анание в Добрич и уточни, че цифрите не са заковани, тъй като все още се водят дебати по параметрите на проектосметката за здраве.

Вие знаете, че закупихме апарати за изследване на кръвта. До тази година всички тези изследвания бяха правени в чужбина. България беше една от малкото европейски страни, които нямаше такава апаратура. Гордеем се с това, така че са осигурени парите и за изследвания и за поддръжката на тази апаратура, допълни министър Ананиев.

За Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се предвиждат 395 млн. лв. повече. Така тя ще разполага с общо 4,744 млрд. лева. 233 млн. лв. ще бъдат за болничната помощ, като не малка част ще отидат за увеличаване на заплатите. Това ще стане чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки, по които НЗОК плаща на търговските дружества, каквито за лечебните заведения. На свой ред, 50 % от тях трябва да бъдат отчислени за заплащане на медиците. Преди месец от синдикатите поискаха процентът на месечни възнаграждения да бъде 70 на сто, но до споразумение не се стигне. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обаче обеща тогава въпросните 50 на сто да бъдат гарантирани на лекарите, медицинските сестри и останалия персонал с изричен документ. Според уверенията му от началото на месеца, минимум 3/4 от стойността на клиничните пътеки ще отиват за заплати, като ще бъдат определени проценти за лекарите и за медицинските сестри. С 19 млн. лв. ще се увеличат средствата за първична извънболнична помощ, а с 14 млн. лв. - за специализираната. Предвидени са 4 млн. лв. повече за изследвания и образна диагностика. Парите за лекарства са със 126 млн. лв. повече. В приходната част на бюджета за здравеопазване за 2020 г. се очакват и 265 млн. лв. повече като приходи от здравноосигурителни вноски и 139 млн. лв. повече като трансфери за здравно осигуряване. С новия бюджет се разширява обхватът на медицинските изделия, за чието предписание и отпускане НЗОК заплаща, като се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба - изделия, които досега се заплащаха по линия на социалното подпомагане. Сега за целта се заделят 38 милиона лева. Това е във връзка с промяна в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия.

От догодина касата ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.

Размерът на здравната вноска и през 2020 година се запазва 8 на сто.

Според синдикатите слабото място остава детското и училищното здравеопазване. Увеличението там ще бъде с 10 процента.

Министър Кирил Ананиев беше в Добрич във вторник, за да открие нов компютърен томограф в Многопрофилната болница за активно лечение в града. За неговото закупуване Министерство на здравеопазването отпусна 600 000 лева. С новия скенер в болницата в Добрич ще се правят много сериозни изследвания, образна диагностика на редица заболявания на населението на всички 8 общини от област Добрич.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.