500 кг къпини от дка берат в Долна Баня
3

500 кг къпини от дка берат в Долна Баня

Стоян Иванов отглежда картофи за семе и овес

Прекосявате Долна баня, градчето пълно с минерални води и мястото, откъдето извира Марица, и поемате за Самоков. След километър - два ще попаднете на малинови и къпинови  плантации. На пътя ще видите импровизиран щанд. На него са изложени кутии и малки щайги, пълни със сочни малини и тъмнолилави къпини.

Усмивка

Не се смущавайте, ако на щанда не стои никой. След малко от плантациите ще изскочи младеж, ще прескочи пъргаво вадата с бистра вода, която напоява насажденията. Той е с тъмни очила, с тениска, покрита с цветовете на малините и къпините, и с ръце в същите цветове. Ухилен ще ви попита какво искате и ще ви продаде от плодовете, които току-що са набрани. След това отново ще се втурне към къпините, където заедно с другите работници ще продължи да бере.

 

Наем

Младежът се казва Стоян Иванов и е собственик на тези насаждения. Той е само на 28 г., но очевидно е много наясно с полската работа. Признава, че работи земеделие от 12-годишен. С опита от детството си досега вече обработва 70 дка малини, декар и половина къпини, всички под наем. На собствениците на земите плаща по 50 лв. Въпреки че се грижи за насажденията отдавна, едва през 2019 г. се е регистрирал като земеделски производител, защото преди това е бил в съдружие с негов роднина.

 

Хладилници

Очевидно е, че няма много време да говори, защото отговаря кратко и пристъпва от крак на крак насред натежалите от плод къпини. Обяснява, че за да се справи с реколтата, плаща на работници, които идват от 100 км. Пътуват всеки ден, а той им плаща бензина. Сега, в началото на август са само четирима души, но когато сезонът напредне, стигат до 20 души. Личи си, че е истински земеделец, а не от събратята си с „куфарче“, защото не се оплаква нито от субсидии, нито от това, че трудно се намира работна ръка. Който търси, намира, просто обяснява Стоян. Прибира от декар по около 500 кг малини и всички ги продава на хладилници. Всичко успява да пласира. Хладилници има в  Ихтиман, София, Пловдив, Пазарджик, споделя той. За прясна консумация излага, когато берат на полето, но когато имат много работа, нямам време да се занимавам, уточнява той. 

 

Само български

Къпините, които отглежда, са на 4 г. От малините има десетгодишни насаждения, други са на 6, трети на 4 години. Всички са от българския сорт „Люлин“. Той е най-устойчив, започва да плододава в началото на август и стига до края на септември, обясни Стоян предпочитанията си към най-известния български сорт. Той допълни, че засега няма идея да преработва, защото инвестицията не е ясно дали ще се изплати.   

Два месеца

 Успявам да се издържам от земеделие, категорично е той. Като работиш цяло лято, после два месеца почиваш и пак, набързо обясни земеделския цикъл той. Но при земеделието никога нищо не е сигурно, застрахова се младежът. Той допълни, че освен малините и къпините има ниви с картофи и овес. Също така и трактори. Тази година е засял 140 дка овес. Продава го на хората от селото, които имат козички. Цената е 35 ст. за кг.

Без вируси

 

Тази година е насадил само 40 дка с картофи, докато предишни е стигал до 70 -80 дка картофи. От пататите прави семепроизводство, имал е четири сорта. Сади ги по-високо на над 450 м надморска ширина. Причината е, че там няма вируси и са чисти нивите, обясни той. Сортовете са били Сорая, Ривиера, Санте и  Агата. И с тях не е имал никакъв проблем да ги продаде. На колеги, които са разчитали на добър посевен материал. Тази година е засадил по-малко, защото не е успял да си набави достатъчно елитни семена за посев. На въпроса възнамерява ли да учи, Стоян Иванов ухилен отговаря вече запътен към къпиновите плантации, махайки за довиждане: Е, как, аз вече взех бакалавърска степен „Развитие на агробизнеса“ в Пловдив, сега магистратурата ще ми е агрономство.

 

 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.