0

П рекосявате Долна баня, градчето пълно с минерални води и мястото, откъдето извира Марица, и поемате за Самоков. След километър - два ще попаднете на малинови и къпинови  плантации. На пътя ще видите импровизиран щанд. На него са изложени кутии и малки щайги, пълни със сочни малини и тъмнолилави къпини.

Прекосявате Долна баня, градчето пълно с минерални води и мястото, откъдето извира Марица, и поемате за Самоков. След километър - два ще попаднете на малинови и къпинови  плантации. На пътя ще видите импровизиран щанд. На него са изложени кутии и малки щайги, пълни със сочни малини и тъмнолилави къпини.

Усмивка

Не се смущавайте, ако на щанда не стои никой. След малко от плантациите ще изскочи младеж, ще прескочи пъргаво вадата с бистра вода, която напоява насажденията. Той е с тъмни очила, с тениска, покрита с цветовете на малините и къпините, и с ръце в същите цветове. Ухилен ще ви попита какво искате и ще ви продаде от плодовете, които току-що са набрани. След това отново ще се втурне към къпините, където заедно с другите работници ще продължи да бере.

 

Наем

Младежът се казва Стоян Иванов и е собственик на тези насаждения. Той е само на 28 г., но очевидно е много наясно с полската работа. Признава, че работи земеделие от 12-годишен. С опита от детството си досега вече обработва 70 дка малини, декар и половина къпини, всички под наем. На собствениците на земите плаща по 50 лв. Въпреки че се грижи за насажденията отдавна, едва през 2019 г. се е регистрирал като земеделски производител, защото преди това е бил в съдружие с негов роднина.

 

Хладилници

Очевидно е, че няма много време да говори, защото отговаря кратко и пристъпва от крак на крак насред натежалите от плод къпини. Обяснява, че за да се справи с реколтата, плаща на работници, които идват от 100 км. Пътуват всеки ден, а той им плаща бензина. Сега, в началото на август са само четирима души, но когато сезонът напредне, стигат до 20 души. Личи си, че е истински земеделец, а не от събратята си с „куфарче“, защото не се оплаква нито от субсидии, нито от това, че трудно се намира работна ръка. Който търси, намира, просто обяснява Стоян. Прибира от декар по около 500 кг малини и всички ги продава на хладилници. Всичко успява да пласира. Хладилници има в  Ихтиман, София, Пловдив, Пазарджик, споделя той. За прясна консумация излага, когато берат на полето, но когато имат много работа, нямам време да се занимавам, уточнява той. 

 

Само български

Къпините, които отглежда, са на 4 г. От малините има десетгодишни насаждения, други са на 6, трети на 4 години. Всички са от българския сорт „Люлин“. Той е най-устойчив, започва да плододава в началото на август и стига до края на септември, обясни Стоян предпочитанията си към най-известния български сорт. Той допълни, че засега няма идея да преработва, защото инвестицията не е ясно дали ще се изплати.   

Два месеца

 Успявам да се издържам от земеделие, категорично е той. Като работиш цяло лято, после два месеца почиваш и пак, набързо обясни земеделския цикъл той. Но при земеделието никога нищо не е сигурно, застрахова се младежът. Той допълни, че освен малините и къпините има ниви с картофи и овес. Също така и трактори. Тази година е засял 140 дка овес. Продава го на хората от селото, които имат козички. Цената е 35 ст. за кг.

Без вируси

 

Тази година е насадил само 40 дка с картофи, докато предишни е стигал до 70 -80 дка картофи. От пататите прави семепроизводство, имал е четири сорта. Сади ги по-високо на над 450 м надморска ширина. Причината е, че там няма вируси и са чисти нивите, обясни той. Сортовете са били Сорая, Ривиера, Санте и  Агата. И с тях не е имал никакъв проблем да ги продаде. На колеги, които са разчитали на добър посевен материал. Тази година е засадил по-малко, защото не е успял да си набави достатъчно елитни семена за посев. На въпроса възнамерява ли да учи, Стоян Иванов ухилен отговаря вече запътен към къпиновите плантации, махайки за довиждане: Е, как, аз вече взех бакалавърска степен „Развитие на агробизнеса“ в Пловдив, сега магистратурата ще ми е агрономство.