0

500 българи страдат от различни видове на пулмонална хипертония. Днес отбелязваме световния ден на заболяването, съобщават от Националната пациентска организация.

500 българи страдат от различни видове на пулмонална хипертония. Днес отбелязваме световния ден на заболяването, съобщават от Националната пациентска организация.

Затова довечера от 19.00 до 23.00 ч. сградата на Националния дворец на културата в София ще засвети в  синьо за шеста година, в знак на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и коварна болест “на сините устни” – пулмоналната хипертония. Най-разпознаваемият симптом на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм. Патрон на кампанията „Дари дъх!“ през 2021 г. е кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В рамките на кампанията в интервалът 19:00-23:00 часа ще бъдат осветени и други сгради в големите градове - във Варна  това ще бъде сградата на Командването на военноморските сили, в  Бургас – сградата на общината, в Плевен – параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, а в Хасково – Камбанарията, в близост до монумента „Света Богородица“.

„С пулмоналната хипертония всекидневна битка водят 130 пациенти с рядка форма на болестта, а общо 500 българи страдат от различни видове на заболяването. Пациентите с пулмонална хипертония са зависими от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За съжаление, в условията на пандемия, нашите пациентите могат да останат без кислородни апарати, защото е налице тенденция за презапасяване с тези важни медицински изделия“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациенти с пулмонлата хипертония(БОППХ). От Националната пациентска организация подчертават, че  въпреки усилията на БОППХ здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е достъпна у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години, напомнят от организацията в световния ден за борба със заболяването.