$ 500 000 000 за 10-те най-скъпи картини в годината на COVID-19
10

$ 500 000 000 за 10-те най-скъпи картини в годината на COVID-19

Само две от продадените на търг творби са надскочили заветната цена от $ 50 милиона

В безпрецедентната във всяко едно отношение 2020 година, въпреки замирането на културния живот, по света се състояха доста значими търгове на произведения на изкуството и най-впечатляващите виртуални цени са удобен ориентир и безспорна индикация, че за най-богатите на планетата пандемията от коронавирус не е пречка да харчат (или ако предпочитате – да инвестират) огромни суми за художествени творби.

По данни на ArtNet обаче пазарът през току-що отишлата си година не е бил толкова раздвижен и бурен, колкото през 2019-а, когато девет от десетте най-скъпи лота на търговете са донесли над $ 50 милиона всеки (а десетият – картина на Дейвид Хокни, е само на косъм от тази цифра). През 2020-а, може би и защото дилърите на изкуство са доста несигурни и предпочитат да задържат за по-предсказуеми времена най-добрия си „материал“, само два от лотовете надскачат заветната сума от $ 50 милиона. Също така прави впечатление, че Топ 10 на най-високоплатените арт сделки през годината не е така силно доминиран от съвременното изкуство, както в миналото – два от най-скъпите продадени експонати са произведения на класическото китайско изкуство. Азиатският пазар, малко по-леко блокиран от събитията през годината, стана арена на яростни наддавания и няколко пика в цените… Ето и пълния списък на рекордите за най-скъпо продадени картини през 2020 година. Видът на някои от тях със сигурност ще ви учуди…

Франсис Бейкън – триптих, вдъхновен от „Орестия“ на Есхил (1981)

Цена: $ 84,6 милиона

Кога: 30 юни

Къде: Sotheby’s – търг, предаван в стрийминг на живо от Хонконг, Лондон и Ню Йорк

Защо: Офертата е на фондация, свързана с норвежкия милиардер Ханс Расмус Аструп, който е купил произведението през 1987 г. и то никога по-рано не се е появявало на аукцион. Годината, в която Бейкън създава триптиха, се смята за една от най-силните на британско-ирландския художник. Все пак платената за него цена се оказва далеч от най-високата, получена някога – $ 142,4 милиона за „Три студии по Люсиен Фройд“ през 2013 г. Въпреки че интересът е относително нисък в сравнение с други години, триптихът демонстрира, че 8-цифрена сума може да се спазари и при стрийминг в условията на нервен пазар. Поради ограничения в системата на Sotheby’s наддаващият по Интернет от Китай е можел да увеличава офертата си само с $ 100 000, докато конкурентът му, който и спечелил, напредвал със стъпки от $ 900 000 при телефонно наддаване. Той е пожелал анонимност, знае се единствено, че е клиент на експерт на аукционната къща на име Грегоар Билу.

 

Ву Бин – Десет изгледа на скалата Лингби (1610)

Цена: $ 76,6 милиона

Кога: 18 октомври

Къде: Poly Auction, Пекин

Защо: Тази тънка работа представя 10 отделни изгледа на една единствена скала в провинция Анхуей в Източен Китай. През 1989 г. става първата китайска картина, надминала $ 1 милион на търг в Sotheby’s. На 18 октомври Poly Auctions в Пекин я продават още веднъж, но 75 пъти по-скъпо в сравнение с предишната й цена. Творбата предизвиква същинска война на оферти, продължила над 1 час, и финалната цена я прави най-скъпата класическа китайска рисунка, продавана някога. Аукционната къща не разкрива купувача, обявявайки само, че участниците в търга е трябвало да платят депозит от $ 4,5 милиона.

 

 

Рой Лихтенщайн – Голо тяло с весела рисунка (1994)

Цена: $ 46,2 милиона

Кога: 10 юли

Къде: търг на Christie’s, излъчван директно от Хонконг, Париж, Лондон и Ню Йорк

Защо: Въпреки че многократно е сменяло собствениците си, след като е било продадено за първи път от галерия „Лео Кастели“, това произведение никога досега не се е явявало на търг и е постигнало третия най-висок аукционен резултат за Лихтенщайн до момента. Източници твърдят, че продавачът е американският предприемач и филантроп Лоренцо Фертита, бивш главен изпълнителен директор на Ultimate Fighting Championship – базирана в Лас Вегас компания за промотиране на бойни изкуства. Най-прочутите и желани работи на представителя на американския попарт Рой Лихтенщайн датират от периода 1962-1964 г., но тази предлага нещо още по-примамливо: от една страна женско голо тяло, а от друга – типичния му за 60-те стил на рисуване с точици. След дълга битка картината е била спечелена от клиент от Хонконг.

 

Дейвид Хокни – Каньонът Никълс (1980)

Цена: $ 41 милиона

Кога: 7 декември

Къде: Phillips, Ню Йорк

Защо: Най-важният лот във вечерен търг на аукционна къща Phillips се оказва тази творба на английския художник Дейвид Хокни, с която той прави реверанс на Калифорния. Тя е вдъхновена от ежедневния преход на артиста към работното му място, когато е живеел в Холивуд. Докато картините с плувни басейни (една от тях поставя аукционен рекорд за художника през 2018 г., продавайки се за $ 90 милиона) и портретите на двойки са сред най-търсените негови серии, „Каньонът Никълс“ се превръща в най-скъпият пейзаж на автора.

 

Рен Ренфа – Петима пияни принцове, които яздят към дома (края на XIII – началото на XIV век)

Цена: $ 39,4 милиона

Кога: 8 октомври

Къде: Sotheby’s, Хонконг

Защо: Не е изненадващо, че този рядък цветен свитък, изобразяващ петима опиянени принцове от династията Тан в свободно надпрепускване, е придобит от Long Museum в Шанхай. Неговият основател Лиу Икиан има богат опит в придобиването на шедьоври с високо качество и цена в широка гама от жанрове. След 75-минутно наддаване и повече от 100 оферти крайната цена значително надвишава първоначалната, която е била 15,5 милиона. След продажбата Лиу разкрива, че е бил сред двамата финални претенденти, наддавали, когато рисунката е била предложена на търг в Пекин и преди 4 години, но тогава не успява да се пребори за нея. „За хубавите неща чакането си струва“, казва той.

 
Сай Туомбли – Без заглавие/Болсена (1969)

Цена: $ 38,7 милиона

Кога: 6 октомври

Къде: Christie’s, Ню Йорк

Защо: Тази работа на известния американски художник се числи към негова серия, създадена през 1969 г. по вдъхновение от космическата мисия на „Аполо 11“. 14-те рисунки с големи размери представляват скицирани пиктограми, с каквито Туомбли е фамозен, върху светли фонове. Въпросната продадена в Ню Йорк през октомври творба по-рано е била част от колекция Saatchi в Лондон на прочутия британски бизнесмен и меценат от иракски произход Чарлз Саатчи. Последния път, когато чукчето е ударило за нея, през май 1992-ра, цената й е стигнала $ 1,65 милиона. Сега е продадена за $ 38,7 – повече от най-ниската прогнозна оценка за нея – 35 милиона, но доста далеч от максималната, която възлиза на 50 милиона.

 

Санию – Четири голи тела (50-те години на ХХ век)

Цена: $ 33,3 милиона

Кога: 8 юли

Къде: Sotheby’s, Хонконг

Защо: Името на художника от френско-китайски произход бързо става международна запазена марка , равностойна на Анри Матис, с когото често го сравняват. Представител на парижката следвоенна школа в изобразителното изкуство, той рисува най-вече единични голи тела. Този пример, създаден специално за една негова самостоятелна изложба в Националния исторически музей в Тайпе, включва четири женски фигури и бележи повратна точка в неговия стил. Фактът, че 4 е знакова цифра в китайската култура, свързана с легендата за Четирите чудни красавици, вероятно повишава още повече очарованието на тази творба. Предишния път, когато е била продадена, от Christie’s в Хонконг през 2005 г., цената, на която е купена, е $ 2,1 милиона.

 

Марк Ротко – Без заглавие (1967)

Цена: $ 31,3 милиона

Кога: 6 октомври

Къде: Christie’s, Ню Йорк

Защо: Тази картина в дълбок пурпур е един от няколкото рентабилни трофеи на бизнесмена милиардер Роналд Пърлман, за когото миналата година се разшумя, че се освобождава от някои ценни произведения на изкуството и други важни активи. Работата датира от един от най-високо котиращите се периоди в кариерата на Ротко, но не успя да надскочи значително най-ниската прогнозна оценка от $ 30 милиона. Все пак миналия път, когато е била предлагана на търг, през 1998 г., е била придобита за едва $ 1,2 милиона. Според слуховете магнатът Пърлман я е откупил с частна сделка през 2002 г.

 

Брайс Мардън – Complements (2004-2007)

Цена: $ 30,9 милиона

Кога: 10 юли

Къде: Christie’s

Защо: Тази картина с причудливи извивки на 81-годишния днес американски художник минималист е била притежание на бившия президент на управителния съвет на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк Доналд Марон. Въпреки че голяма част от легендарната му колекция картини е била разпродадена от друга силна аукционна къща, шефът на Christie’s Алекс Ротър успява да изтръгне това платно от лапите й... Творбата поставя нов аукционен рекорд за Мардън, който утроява предишния си връх - $ 10,9 милиона, постигнат на търг през 2019 г. Това обаче не е нито най-редкият, нито най-желаният от колекционерите пример от творчеството на художника – това определение се пада на произведенията от серията „Червените скали“. Сегашната цена е по-близо до долната граница на прогнозната, която е фиксирана в рамките на $ 28 и $ 35 милиона.

 

Барнет Нюман – Единство V/Onement V (1952)

Цена: $ 30,9 милиона

Кога: 10 юли

Къде: Christie’s

Защо: В началото на нюйоркската част от разпродажбата One, течаща паралелно в няколко държави, дилърът Адриен Майер обявява, че картината на Нюман Zip – някога рядкост, за която ценителите са се борили със зъби и нокти – е „подкрепена“ с поне още десетина лота, носещи името на американския абстракционист Нюман. В крайна сметка от тях Onement V се продава за най-висока цена - $ 30,9 милиона с комисионните, но това е в долния сектор на прогнозните оценки, вариращи между 30 и 40 милиона. Въпреки че сумата не е малка, изглежда все пак, че в ерата на коронавируса търсенето е паднало значително под очакванията...

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.