ЗА ДЕН: 50 шофьори с икономия от регистрационни табели

ЗА ДЕН: 50 шофьори с икономия от регистрационни табели

Само за един ден около 50 човека са се възползвали от промяната в наредбата за регистрация и пререгистрация на  моторните превозни средства, според която вече не е задължително да се сменят табелите на МПС при закупуването им от друга област в страната. Това съобщи инспектор Любомир Димитров от Главна дирекция „Национална полиция“.

Нововъведението е в сила от 1 декември и е достъпно за гражданите от 2 декември. Целта на промяната е да се облекчат административно и финансово собствениците, които досега трябваше да плащат 12 лв. за нови регистрационни табели.

При регистрацията се извършват всички проверки, които се правеха и досега – на номера на рама, на двигателя и идентификация на автомобила. На шофьора се издава ново свидетелство за регистрация, в което се изписва новия собственик и постоянния му адрес. Съответно той има избора да промени табелите си или да ги запази.

Макар новата наредба да улеснява водачите, промяната има и своите минуси, заяви инспектор Димитров. Възможно било да създаде объркване за криминалните служби на полицията при издирване. Когато се търсят автомобили, веднага се гледа номера и по него се установява града, от който е, но вече буквите може да не отговарят реално на града, в който живее шофьорът. 

Усложнения могат да възникнат и с изготвянето на статистически данни от дирекцията „Пътна полиция“, но те лесно могат да бъдат преодоляни, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.