50% от студените искат онлайн обучение

50% от студените искат онлайн обучение

В началото на годината и възобновяването на онлайн лекциите около 95% от студентите искаха да се върнат обратно в аудиториите. Сега те процентите са 50:50. Това обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Той допълни, че колегите му са свикнали с онлайн обучението.

„Надяваме се трудните моменти от 2020 - а да са преодолени и да ни очакват по-добри дни”, пожела си Парушев преди старта на церемонията "Студент на годината", по време на която бяха отличени най-добрите студенти за изминалата година. По думите му вече се водят разговори кога университетите ще бъдат отново отворени за лекции, след като това се случи с ресторантите.

В момента студентите се обучават хибридно. Според заповедта на здравния министър са разрешени практическите обучения, семинарните занятия. Ректорите сами преценяват какво да бъде съотношението на присъствените и онлайн лекциите. В много случаи това става на ниво факултет или специалност в зависимост от спецификата на учебния план.

„Все още не можем да говорим за пълно връщане. Както виждате, няма подобряване на ситуацията. Засега мисля, че хибридното обучение в разумно. Ректорите това са поискали, това разрешава и заповедта на министъра на здравеопазването”, каза образователният министър Красимир Вълчев.  По думите му студентите са с изградени навици за учене, за разлика от малките ученици, и това позволява ефективно провеждане на онлайн обучението.

"Във всеки един момент обаче има риск от влошаване на епидемичната обстановка у нас. Това би довело до ограничаване на някои от дейностите", обясни Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.