50% от купувачите на нови жилища искат към него да има гараж или паркомясто в подземния етаж на сградата, казват брокери от посредническите агенции за недвижими имоти.

Според Тихомир Цаков от една от имотните агенции над половината от купувачите най-вече на новите жилища държат то да има гараж. „При старите имоти гаражите винаги се броят като самостоятелен имот и винаги се купуват и продават и отделно. Най-често жилища с гаражи търсят купувачите на по-големи апартаменти - тристайни и по-просторни. Може да се каже, че тогава вече при търсенето гаражът става задължителен, защото става дума за семейства поне с две коли. Да не забравяме, че в новозастрояващите се зони в София е проблем да се спре на улицата”, обяснява брокерът. По думите му, почти навсякъде гаражите клонят към десетина хиляди евро, а


в по-престижните зони на столицата може да минат и 30 000 евро.


„Търсенето на жилище с гараж изисква и повече средства”, припомня Младен Митов, от друга голяма столична агенция. „Един гараж обикновено излиза над 10 000 евро. В кварталите с ново строителство се търсят паркоместата, защото там паркирането е проблемно. Повече вземат имот с паркомясто именно купувачите на нови апартаменти, като това правят не само тези с големите апартаменти, струващи повече пари. Понякога към един апартамент се купуват по две паркоместа или гаражи”, каза Митов.

Даниела Грозева, също от столична агенция, потвърди, че купувачите на големи апартаменти задължително искат поне да е с един гараж, а много често и с два.

Малко по-различно е мнението на брокера Константин Пандов, според който, само около 15% могат да си позволят да вземат и гараж заедно с покупката на жилище. „Категорично основно купувачите на по-големи апартаменти държат те да са с гаражи. Човек, решил да си вземе двустаен, би предпочел жилището му да е по-хубаво, отколкото да даде немалко пари и за гараж. Цените им в приличните квартали вече станаха 25 000 евро. В Стрелбище има оферта за 35 000 евро, а собственикът отказваше на два пъти предложения за 30 000”, разказа Пандов.


По 5000 евро са най-ниските оферти за паркоместа в столицата,


сочат данни на един от имотните сайтове. В София обаче те се броят на пръсти и главно става дума за все още непостроени кооперации. Най-високото предложение от цели 45 000 евро е за двоен гараж на кота нула, в къща в престижния квартал „Изток“.

Около 400 са офертите за тристайни с осигурен гараж или паркомясто в столицата в момента. Най-много пари - 278 000 евро, се искат за тристаен в кв. „Иван Вазов”, построен преди 12 години. Най-евтино за почти 52 000 евро може да се купи жилище от сегмента с гараж в затворен комплекс в строеж в кв. „Обеля-2”. Според обявата в imot.bg сградата трябва да е готова след около 13 месеца.

При двустайните с гараж минималната цена от 38 760 евро също е за имот в въпросния затворен комплекс в далечния и непрестижен северен столичен квартал. Максималната оферта от 220 000 евро е за непостроено жилище от 79 кв. м, в кв. „Изток”, с пусков срок след 2 години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties. Според брокерите от агенцията това потвърждава очакванията забавяне на нарастването на цените и достигане до стабилизирането им.

До края на годината всички ниви и гори с нов кадастър

До края на годината земеделските и горските територии в страната ще бъдат покрити на 100% с цифрови кадастрални карти, които да показват техните особености. Покритието на урбанизираните зони пък ще достигне около 45%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.