50 млн. евро отпускат за мелиорации от февруари

50 млн. евро отпускат за мелиорации от февруари

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще отпусне 50 млн. евро за мерки за напояване от февруари. Това заяви ресорният министър Десислава Танева по време на представянето в УНСС на социално-икономическия анализ на Програмата развитието на селските райони (ПРСР).

„През февруари ще влязат в сила отворените мерки за напояване, които са част от тазгодишната работна програма. Очаква се мярка 4.3, към която спадат инвестициите в мелиорации да бъде завършена именно тогава“, поясни министърът и добави, че за сега земеделското ведомство не планира да предостави на държавна помощ de minimis на земеделци заради засушаването. От думите на Танева стана ясно, че засушаването е факт, но не е нещо непоправимо, тъй като и през 2017 г. страната се е сблъсквала с него. „Към момента обемът на 21 комплексни язовира, които се стопанисват от „Напоителни системи“, е по-малък или почти равен с този от миналата година по същото време“, коментира тя.

Земеделският министър засегна и темата с производство на биохрани. „Биопроизводителите трябва да имат връзка с контролиращите лица, които да попълнят базата данни, за да няма после проблеми в плащанията“, каза още Десислава Танева. „Плащането на биологичните производители и заявяването на новия прием ще става по новия биорегистър. След като Той стане публичен, всички биопроизводители следва да проверят в базата данни дали всички техни парцели, обекти и животни са вписани в регистъра. Всичко това в момента се прави от техните контролиращи лица“, обясни още министърът. Танева добави, че в момента биологичните производители са над 6 хиляди по регистъра и имаме почти още толкова биопроизводители, които не са бенефициенти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.