50 лева такса за маса на плажа в Шкорпиловци

50 лева такса за маса на плажа в Шкорпиловци

Над 18% е ръста на германските туристи, отчита министър Ангелкова

Незаконни заведения на плажа в Шкорпиловци искат по 50 лева на плажуващите за ползване на маса. На това се натъкна проверка на министърът на туризма Николина Ангелкова в курортното селище.

Шест заведения, които осъществяват търговска дейност незаконно там ще бъдат премахнати от неохраняемите плажове Шкорпиловци Север и Шкорпиловци-Юг, посочи Ангелкова.

За плажовете са обявени търгове за наем, които още не са приключили, а собствениците на заведението дори са поставили надпис на импровизирани масички, вкопани в пясъка пред него „Запазено! 50 лева“. „Това е нарушение на закона, коментира ситуацията Ангелкова. При условие, че плажът е неохраняем, всички инстанции, включително и Комисията за защита на потребителите трябва да се намесят с цялата строгост, а общината да издаде заповед за събаряне на обектите, тъй като оперират без необходимите разрешителни“.

Ангелкова е категорична, че по казуса за Шкорпиловци министерството незабавно ще сезира кмета на община Долни чифлик, за да се стартира процедура по премахване на заведението на плажа, а по отношение събирането на такси трябва да се произнесе Комисията за защита на потребителите.

Tя допълни, че проверките в момента текат предимно по плажовете, които се охраняват, тъй като законът за концесиите изисква тази последователност. След това следват инспекции и по неохраняемите плажове. Във връзка с нарушенията сме предложили промени в разпоредбите на ЗУЧК за административни наказания и глоби за неохраняемите плажове, които предвиждат глоби от 10 000 до 50 000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице. В ЗУЧК сега липсват конкретни разпоредби за неохраняемите плажове.

По отношение на варненския плаж „Кабакум“, за който се получиха сигнали за замърсяваща шахта, министърът поясни, че проверката на Министерството на туризма е показала, че трябва да се предприемат незабавни действия от общината, РИОСВ и РЗИ, да се констатира дали течът замърсява морето и каква е конструкцията. Констатираното е извън правомощията ни, но имаме уверение от другите институции, че проверяват, и очакваме становища, за да дадем предписанията си, посочи още министърът. Тя подчерта също, че по сигнали се извършва геодезично заснемане от експерти на ведомството за съотношението на свободна и заета от плажни принадлежности зона. Разположението на зоните на плажа зависи от концесионерите и наемателите, ние следим да има равнопоставеност между двете зони, каза още министърът.

За първите пет месеца на 2018 е реализиран над 11% ръст на чуждите туристи, като ръстът на германските е 18,5% спрямо същия период на 2017 г., съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците в конференцията „Eвропейски стандарти за туризма в България“.

На форума, организиран от Министерството на туризма и фондация „Кондрад Аденауер“, бе обсъдено привличането на немски туристи с популяризиране на възможностите в България за СПА и балнеология.

„Интересът на немските туристи към нашата страна е доста добър. 890 000 са гостите от Германия, които са посетили България през миналата година. Този пазар е на първо място по отношение на летния сезон и на трето за цялата година. Очакваме ръстът на немските туристи у нас за последните три години да надмине 50%, подчерта Ангелкова. Това ни мотивира да работим още по-усилено, за да предлагаме висококачествен, конкурентен и много разнообразен туристически продукт. Този принцип сме заложили в партньорството си с водещите световни туроператори, включително с най-големите от Германия.

Ангелкова коментира още, че съвместно с бранша и с подкрепата на правителството, министерството на туризма е предприело редица законодателни инициативи за облекчаване на административната тежест, за развитие на инфраструктурата, за по-добра подготовка на кадрите и др. Секторът е издигнат в национален приоритет и само за миналата година заетите в него и свързаните икономически дейности са били близо 336 000 души. Министерството подготвя и създаването на Център за квалификация и преквалификация към ведомството, за да насърчи качеството на туристическия продукт, каза още министър Ангелкова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.