0

С лед почти половинвековно отсъствие на черковна служба сливенското село Драгоданово се сдоби с православен храм, лично владиката Йоаникий освети църквата „Свети Иван Рилски“, която е издигната на мястото на съборения през далечната 1971-а параклис на името на светията.

След почти половинвековно отсъствие на черковна служба сливенското село Драгоданово се сдоби с православен храм, лично владиката Йоаникий освети църквата „Свети Иван Рилски“, която е издигната на мястото на съборения през далечната 1971-а параклис на името на светията.

Параклисчето било срутено някога защото „пречело“ на бъдещия селски културен дом и магазини, припомня кметът Станчо Станчев.Близо 100 000 лв струвал строежът и обзавеждането на черквата, първата копка била направена през 2005-а, решението било взето на общоселско събрание пет години преди това, това било избрано и църковното настоятелство.Със средства през десетилетията помогнали от дирекция „Вероизповедания“ при МС, но повечето утвар била закупена от дарители. Храмът е върху площ от 110 кв м, а местата вътре са за 42 вярващи християни.Поне засега службата ще води свещенникът от Сливен отец Павел Янков.По традиция след освещаването бе раздаден курбан за всички дошли на празника, сред тях бяха сливенският губернатор Чавдар Божурски и кметът на Сливен Стефан Радев, които подариха икони.

Около 540 са постоянните жители на Драгоданово, но доста от хората са по чужбина, без работа останали десетина жени и мъже, след като в началото на годината хлопнал врати интернатът за деца с противообществени прояви. Огромната материална база на интерната е под ключ, на два пъти пробвали да я отдадат под наем на мераклии да направят там хоспис, но в последния момент нещата се обърквали, коментира кметът.