50 336 инвалиди със заявления  за финансова подкрепа

50 336 инвалиди със заявления за финансова подкрепа

Търговище и Видин с най-малко подадени декларации, Бисер Петков: Акцията срещу ТЕЛК-мафията ще подейства дисциплиниращо

50 336 хора с увреждания са подали заявления до Агенцията за социално подпомагане за новата финансова подкрепа, отчете социалният министър Бисер Петков. Най-много инвалиди са подали декларации за помощта в областите София, Пловдив и Варна, а най-малко в Търговище, Смолян и Видин, уточниха за „Монитор“ от Агенцията за социално подпомагане.

Финансовата подкрепа се отпуска от началото на тази година и заменя интеграционните добавки и инвалидната четвъртинка, която получаваха инвалидизираните пенсионери (25% от социалната пенсия). От нея могат да се възползват всички пълнолетни инвалиди или това означава над 600 000 българи. За да получат финансовата подкрепа тези, които до момента не са взимали интеграционни добавки трябва да подадат заявления до Агенцията за социално подпомагане, която ще изплаща помощта. Това трябва да се случи не по-късно от 31 март. За всички останали получаването ще стане по служебен път и не е нужно да подават документи.

Помощта е процент от линията на бедност и зависи от степента на увреждане, като най-малко ще вземат тези, които са с инвалидност между 50 и 70% - 24.36 лв., а най-много тези, които са с над 90% и право на чужда помощ – 198.36 лв. Увеличението при последните ще бъде с около 134 лв. Бисер Петков увери, че всички ще получат финансова подкрепа, като тези, чиято сума, получавана до края на 2018 г., е по-благоприятна, ще бъде запазена. В масовия случай с новата помощ парите, които получават инвалидите, ще бъдат увеличени, уточни ресорният министър. От думите му стана ясно още, че ако пенсионер с увреждане е взимал инвалидна четвъртинка – 31.08 лв., и интеграционни добавки в размер на 33.75 лв., което прави 64.83 лв., плащането ще се запази. Причината е, че според закона за хората с увреждания сумата, на която има право, е по-малка - 52.20 лв. „Не приемам да се обвинява администрацията за безхаберие, за мудност и бойкот", изтъкна социалният министър в отговор на думите на омбудсмана Мая Манолова, че инвалидите все още не са получили финансовата подкрепа. Той допълни още, че по закон плащанията се извършват до края на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Това означава, че помощта за януари ще се плати през февруари. Изплащанията ще стават по избран от инвалида начин – по банков път или през пощенските клонове. Бисер Петков добави още, че Агенцията за социално подпомагане е сключила споразумения с 285 общини за предоставянето на социалните услуги личен и социален асистент и домашен помощник. Предстои потвърждаването на още 8 споразумения, с което общият им брой ще достигне 293. Очаква се от асистентите и домашния помощник да се възползват над 25 550 българи. От септември социалната услуга ще бъде заменена от асистентите по закона за личната помощ.

По повод информацията за фалшивите телкове, която оповести в понеделник прокуратурата, Петков каза, че очаква акцията срещу ТЕЛК-мафията да подейства дисциплиниращо. Социалният министър допълни още, че е предупреждавал за нередности в системата с инвалидните пенсии и е предлагал нейната корекция още през 2017. Тогава Бисер Петков внесе концепция, но не получил нито политическа подкрепа в парламента, нито от организациите на хората с увреждания. „Имаше реакция, че ще бъдат отнети инвалидните пенсии и това предизвика промяна. Тръгна се в другата посока", припомни Бисер Петков. Той допълни още, че всяка една система, колкото и да е съвършена, при прилагането си може да покаже дефицити или да доведе до злоупотреби.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.