5 участъка в община Пазарджик ще са без винетки

5 участъка в община Пазарджик ще са без винетки

По настояване на община Пазарджик от винетни такси ще бъдат освободени пет вместо първоначално посочените три пътни отсечки на територията на общината. Без задължителната винетка ще се пътува в участъците от Пазарджик до Звъничево, до Добровница и до отбивката за Мокрище, както и от село Черногорово до село Росен. След допълнително проведени срещи  изискването за винетки отпада и за пътните отсечки от Пазарджик до село Драгор и от село Дебръщица до село Паталеница.

Решението е факт, след като общината в  Пазарджик изпрати повторно искане до Агенция „ Пътна инфраструктура“, с копие до Министерски съвет, да й бъде предоставена поддръжката за собствена сметка на тези участъци от републиканските пътища и същите да бъдат освободени от заплащане на винетни такси.

Искането бе депозирано още в началото на 2019 година, но след като цяла година отговор от пътната агенция не дойде, се наложи кметът Тодор Попов да депозира още веднъж отмяната на винетките в тези участъци, за да спази лично поетия ангажимент към жителите на тези села. Участъците, в които вече няма да са необходими винетки, са част от републикански пътища, утвърдения с Решение № 945 на Министерски съвет от 01.12.2004 г., за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса, на основание чл.10 от Закона за пътищата.

“Подкрепихме жителите на тези села от нашата община, на които се налага да си купуват  винетки за нищожни разстояния, за да стигнат до работа или да заведат децата си на училище. Например, разстоянието от Пазарджик до Мокрище, за което се иска винетен стикер е само 700 метра, от Пазарджик до Драгор – 1 километър. Неоправдано е за такива къси разстояния да се заплаща тази такса”, заяви  кметът на община Пазарджик Тодор Попов при срещата си с протестиращите жители на село Мокрище. Днес те блокираха главния път, минаващ през селото и спряха движението на  преминаващите коли и автобуси.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.