5 търговеца скрили информация за глазиращи Е-та

5 търговеца скрили информация за глазиращи Е-та

198 проверки на БАБХ на плодове и зеленчуци в цялата страна

Инспектори на агенцията по храните са хванали 5 търговеца не изписали върху етикета на пакетираните плодове информация за обработката им с добавки като глазиращи агенти Е904 и Е914, съобщиха от санитарното ведомство.

При останалите четири, от общо установените с несъответствия 9 обекта, пакетираните цитрусови плодове не са етикетирани с информация за извършената им обработка с консерванти (препарати за растителна защита) и с необходимото писмено предупреждение за потребителите, че кората е негодна за консумация.

За 2 седмици БАБХ е извършила 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци в цялата страна. Инспектирани са производствени обекти за пакетиране на пресни и/или замразени плодове и зеленчуци за продажба до краен потребител - обекти за пакетиране, складове за търговия на едро и магазини, предлагащи пакетирани плодове и зеленчуци. 12 са издадените предписания за отстраняването на установени нарушения в обектите, в това число 3 случая, при които не са посочени данни на пакетиращата фирма.

В хода на проверките не са констатирани несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти на предлаганите пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.