5 съвета за пенсиониране, които младежите трябва да знаят

5 съвета за пенсиониране, които младежите трябва да знаят

Проучвания показват, че младежите и по-специално т. нар. милениъли (родените в началото на 90-те - б.а.) се чувстват уверени, стане ли въпрос за пенсиониране. Винаги обаче може да се намери място за подобрение. През 2019 г. 54% от младежите нямат собствена сметка за пенсия, съответно и не спестяват за този момент от живота си. Какво е добре да се направи в такъв случай? Ето няколко съвета от бихевиористичния финансов експерт Шари Греко Рейчес.

Трябва да започнете отрано

Според Рейчес е добре младежите да разберат колко е важно спестяването рано, отколкото късно. "Ако започнат да спестяват, когато са в 40-те или 50-те си години, то те може да загубят милиони, защото не са започнали рано", смята Рейчес.

Спестявайте, каквото можете, дори да е малко

Дори да не разполагате с много пари всеки месец, спестяването на нещо малко пак е по-добре от нищо. "Няма значение в какъв размер спестяване. Самият навик да заделяте пари е едно от важните неща", казва финансовият експерт.

Направете си бюджет, който да включва спестявания

Спестяването винаги е добра идея, независимо какви са доходите ни. Рейчес препоръчва да се използва правилото 50-30-20, с което 50% от доходите ви отиват за разходи, 30% са за нетолкова важни харчове, а 20% се спестяват за бъдещи планове и цели, включително пенсиониране.

Не попадайте в капана на импулсивното инвестиране

Много често хората смятат, че най-добрата идея за инвестиция е това, което всички останали правят. "Всички мислят, че мийм акциите ще поскъпнат, защото това виждат в новините, това чуват. Но понякога трябва наистина да направиш крачка назад, да имаш по-дългосрочна визия и да не влагаш всичките си пари на едно място", казва Рейчес.

Научете се да живеете според възможностите си

Когато става въпрос за правилно и успешно спестяване, умението да живееш според възможностите си е ключово. "Така ще имаш по-малко задължения, по-малко стрес и повече гъвкавос", обобщава Рейчес.

Източник: businessinsider.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.