Конкурсът на министерството на туризма определи кои са новите български EDEN дестинации ("Най-добри европейски дестинации") по проекта "Здравен и балнеотуризъм GRO/SME/18/C/065 - Bulgaria Sanus per Aquam", съобщиха от ведомството.

Победител в състезанието е община Костенец, а нейни подгласнички са община Самоков (с. Белчин), община Баните, община Сапарева баня и община Ардино.

Проектът е бил интересен за различни български общини, които притежават богати ресурси като здравни и балнеомаршрути, напомнят от МТ. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014-2020 г.) COSME и е започнал през април 2019 г. Крайният срок за кандидатстване е бил 15 юли 2019 г. В допустимия срок в министерството на туризма са постъпили седем кандидатури от общински администрации.

Целта на проекта е да се представят нововъзникващи и малко познати български туристически региони, които са разработили специфични услуги въз основа на местните си природни ресурси, съоръжения и инфраструктура за развитие на здравен и балнеотуризъм.

Комисия е разгледала подадените от тях формуляри според критериите за оценка, които са част от изискванията на процедурата. Съгласно тази оценка по документи е било осъществено и посещение на място на петте дестинации, получили най-голям брой точки, и те са били номинирани за отличията.

За избраните пет дестинации е извършено фотозаснемане и се подготвя брошура на български и английски език за популяризиране на техния потенциал.

През настоящия месец ще се състои и национална церемония за награждаване на избраните малко познати EDEN дестинации за здравен и балнеотуризъм.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С нов механизъм докарваме още 200 000-300 000 чужди туристи

Допълнително 200-300 хиляди чуждестранни туристи от четири основни за България пазара се очаква да пристигнат в страна в периода между първи май и 31 октомври чрез прилагането на механизма за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови и рекламни кампании на целеви за България входящи пазари. Той беше представен днес пред журналисти от министър Николина Ангелкова.

Ангелкова откри българския щанд на 40-ото издание на FITUR в Мадрид

България се представя все по-успешно в Испания, в Европа и по света като целогодишна туристическа дестинация. Присъствието в Мадрид на български туристически фирми и региони дава отлична възможност да се разкрие потенциалът на страната ни като конкурентна целогодишна дестинация за летен, зимен и разнообразни форми специализиран туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на българския щанд на 40-ото международно туристическо изложение FITUR в Мадрид, което продължава до 26 януари.