5 пъти намалели лозята у нас за последните 20 години

5 пъти намалели лозята у нас за последните 20 години

5 пъти намалели лозята у нас за последните 20 години. Отглежданите реално лозя у нас са на площ около 28 хиляди хектара при потенциал за 63 хиляди хектара. Това каза в ефира на БНР БНР Петьо Бошнаков, председател на новосъздаденото Националното сдружение на българските лозари.

Сред причините за това са загубата на пазари и преструктурирането на лозарските стопанства от високодобивни към висококачествени. „Но главен проблем е


липсата на политика от страна на държавата“,


твърди Петьо Бошнаков. По думите му в този период на пазара са навлезли страни, които преди това изобщо не са били на винената карта. „Броят на лозарските стопанства намалява, а броят на избите се увеличава, което е показателен процес, че все повече лозари завършват своя цикъл на производство и се превръщат във винари“, коментира Бошнаков. Като положителна тенденция той открои увеличаването на броя на малките регионални изби, които представляват даден регион и произвеждат продукция от собствени лозя. „А не, както беше преди години, големите винопроизводители да изкупуват и да произвеждат масов еднороден продукт.“ През последните години обаче липсват инвестиции в сектора, отбеляза още Петьо Бошнаков.

Парадкосалното е, че българският гроздопроизводител получава субсидия, каквато получава и един декар пасище и никакви други възможности. Бошнаков определя


състоянието на секторите лозарство и винарство като тежко.


Лозарите не са достатъчно добре представени в Националната лозаро-винарска камара, смята Петьо Бошнаков. По думите му новото сдружение има много членове и голяма енергия нещо в сектора да се промени.

Кадрите в лозарството трудно се задържат и обучават, очерта друг проблем. „Основно разчитаме на хора в преклонна възраст, които имат опит, млади хора нямаме реалната възможност да ги задържим поради ниските доходи в сектора.“

Освен това на фона на липсващата държавна политика родните лозари са подложени на силната конкуренция на съседните страни и на натиска от нерегламентиран субсидиран внос на вино от други европейски страни. Схемата – влизат наливни вина, които се добавят към местни в позволения от закона процент, уточни Петьо Бошнаков.


„Има значителни пропуски по отношение на контрола.


Внася се и грозде от съседните страни, които конкурират местното производство. „Много често грозде се вкарва като десертно, а след това се продава като винено на регионалните тържища. падът в изкупните цени на едро е над 50% за последните години, каза още Бошнаков. „Такива цени, каквито са в момента, на пазара на грозде не е имало през последните 20 години. Въпреки че драстично са нараснали всички разходи по отношение на производството.“

Според Петьо Бошнаков лозарството може да задържи повече хора в селските региони. „Има и голяма културна ценност и възможност за развитие на туризъм. Този сектор е лицето на една държава.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.