5 общини в Бургаско минават ротационно на онлайн обучение

5 общини в Бургаско минават ротационно на онлайн обучение

Мерките срещу ковид епидемията се затягат в Бургаско, реши областния щаб за борба с коронавируса. Допълнителните ограничения се въвеждат в началото на следващата седмица и касаят основно учебния процес. От 2-ри ноември пет общини в Бургаска област преминават на ротационен принцип на обучение.

Всяко училище ще трябва да организира занятията така, че половината от класовете да учат една седмица онлайн, а останалите присъствено. Следващата седмица онлайн ще учат тези, които в предходната са били в клас. Ротационното обучение в общините Бургас, Карнобат, Приморско, Царево и Айтос. Новите мерки на Областния щаб за борба с коронавируса са извън приетите на национално ниво – за зеления сертификат, които са категорични и ефективни, ако бъдат спазвани, коментира директорът на РЗИ-Бургас, д-р Георги Паздеров.

Той уточни че в тези 5 общини заболеваемостта е над 500 на 100 хил. души, а в някои дори и над 600 болни. 
„Осигуряваме достатъчно легла за посрещане на нуждите на нарастващия брой болни и облекчаване на условията, при които се хоспитализират. На всеки три часа се отбелязва движението на болните и се регистрират свободните легла в цялата област. В Бургаска област има четири триажни центъра и във всеки момент, като тръгне линейката, се знае къде има свободни легла. Увеличаваме леглата за ковид, които бяха 340 за неусложнени пациенти и 24 за интензивни пациенти.  Сега ги увеличаваме и  стават 400 терапевтични легла и 28 интензивни“, обясни  д-р Паздеров. Той допълни, че възнамерява да предложи до главния държавен здравен инспектор  спиране на плановият прием в болниците и на плановите операции. "Спирането на плановата дейност ще осигури кадрови ресурс на болницата да осигури с персонал разкритите ковид сектори. Целта на спирането е персоналът в отделенията да бъде по-малко, когато изпълнява само спешност“, каза още д-р Георги Паздеров, като уточни че спирането не касае спешните случаи, онкологията, хемодиализата и женските и детски консултации.
По време на заседанието на щаба стана ясно, че има проблем с медицинските кадри в МБАЛ. Много от лекарите и сестрите напуснали, защото отивали в други болници за по-високи заплати. Затова и здравното заведение няма ресурс да разкрие повече ковид легла. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.