0

Т ази седмица няма да ви занимавам с коронавируса, понеже и без това ставам и лягам с генерала, обаче не съм го питала може ли да излезе подобен текст. 

Тази седмица няма да ви занимавам с коронавируса, понеже и без това ставам и лягам с генерала, обаче не съм го питала може ли да излезе подобен текст. 

Всъщност няма и какво толкова да разкажа по тая тема- освен да плакна око по униформите на Мутафчийски, напоследък само повтарям: "Измий си ръцете, хууубаво, брой до 20, сложи още сапун, търкай между пръстите, браво!..... Нееее, не пипай бравата, де, не е дезинфекцирана. Хайде, връщай се на мивката и след това отвори вратата с крак, ОК?"

Освен това от време на време изсъсквам и: "Тихо, имам работа!" Щото хоум офиса се оказа по-тегав от офиса. Там поне не ти се катерят по главата, докато работиш, или поне не в буквалния смисъл.

Така че, вместо за COVID-19 и превръщането на къщата в нещо средно между офис, детска градина и психодиспансер, ще ви разкажа за 5-те неща, които детето не може да научи вкъщи, а в градината.

1. Да ползва зъбите си не по предназначение

Още след втория ден на сина ми в яслата госпожата ме посрещна с изцъклени очи и ръце на "Ф". Да съм му обърнела внимание, защото ухапал Алекс. Разбира се, госпожо, но до преди два дни той използваше зъбите си само, за да дъвче храна, боклуци и разни други непозволени неща като топчета и части от конструктор. Обаче човешка кожа не е дъвкал никога! Та, кога точно разви умението да прави градинки върху кожа?! Ами, гледайте ги тези деца, говорете им, ангажирайте вниманието им непрекъснато, така че да нямат време да хапят! Докато аз го гледах вкъщи - мен не ме хапеше. Направете си извода, моля!

Въпросната госпожа повече не направи "Ф" в мое присъствие, вероятно си е взела бележка.

2. Да застава на буквата "Г"

Това "упражнение" съм го споменавала вече, но няма как да го изключа от списъка с нещата, които децата могат да научат единствено в забавачката. Та, когато хлапето стана част от яслената група, започна да застава на буквата „Г“ веднага след голямата нужда. Свършва работата, става от гърнето и се превива на две все едно се е сецнал, докато е извършвал тежък физически труд. И вкъщи падна голямо чудене що за следоалетна гимнастика изпълнява синчето. След известно време установихме, че заемането на поза „Г“ се дължи на неписани правила в детското заведение: Там акали по часовник, а лелята минавала да почиства дупетата анблок. Изобретателността на лелката не е учудваща - как иначе двете й ръце да се справят с 30 изцапани дупета?!

3. На Георги майка му е стара

Мамо, ти стара ли си? Боби каза, че на Георги майка му е стара и го бутна. А аз му казах, че майките не са стари, защото бабите са стари. С тази история ме застреля синът ми преди време, по пътя от градината към къщи. Очевидно това беше денят, в който без да осъзнава, детето бе научило първата псувня. Добре че беше от думи, с чието значение е наясно, защото не знам как щях да му обясня съставните части на някоя по-цветуща попържня. Слава Богу момчето ми не започна да нарича и госпожата „мръсница“, както се обърнало към нея другарче от групата. След известно време обаче нарече приятелката си кучка. А след няколко дни, съвсем очаквано, стигнахме и до "ебаси".

4. Да тропа с лъжица по масата

Това го научи чак в трета група в градината. И не от кого да е, а от госпожата. Една нова, млада, с миловидно излъчване. Винаги с усмивка ни посреща и изпраща. А като ни види гърбовете, започва да блъска с черпака по масата. Не, за да събира децата за супа, а за да въдворява ред. Вярно, че 20-30 петгодишни хлапета, събрани на едно място, е истински дизастър, обаче след въвеждането на този метод за строяване, едно детенце от групата отказваше да стъпи в градината. Моят, понеже не е толкова чувствителен, просто започна да тропа с лъжица върху масата вкъщи.

5. Да яде вода със сирене

Няма по-разочарована физиономия от тази на майката, която е чула от детето си, че леля Пепи от детската прави по-хубава мусака. Обаче молбата да направиш бяла супа като на лелката може да те накара да излезеш на балкона и да крещиш. Ти му правиш шедьорви само с отбрани био продукти, той супа от вода и сирене иска..... Та, питам аз колегите как по дяволите се приготвя този трудно постижим връх в кулинарията и всеки вдигна рамене. Гугъл подсказа, че освен вода и сирене, се слагало и мляко... Аааа, никога вече няма да сготвя квото и да било в тая къща! Да ходят двамата с баща му при леля Пепи на вечеря, ако ще и за закуска да останат..

В някоя от следващите седмици ще ви разкажа и за положителните уроци от градината, да не останете с впечатление, че там не става за деца.