0

Н а 12 юли православната ни църква почита Св. мчци Прокъл и Иларий, Праведна Вероника и Преп. Паисий Светогорец. Имен ден празнуват Вероника, Вера и Верка. 

На 12 юли православната ни църква почита Св. мчци Прокъл и Иларий, Праведна Вероника и Преп. Паисий Светогорец. Имен ден празнуват Вероника, Вера и Верка. 

На Разпети петък, докато Исус Христос влачел огромния дървен кръст и бил на ръба на своите сили, една

млада жена на име Вероника се приближила към Божия Син

и с разперена ленена кърпа попила потта и кръвта от лицето на бъдещия Спасител. Тогава се случило истинско чудо. Ликът на Исус Христос остава отпечатан върху ленената кърпа.

След Разпети петък Света Вероника заминава от Йерусалим за Западна Европа. Свещената кърпа оставя в Рим. След това отпътува за Южна Франция. Там започва да проповядва и да говори за Спасителя.

В иконографията често изобразяват Света Вероника как държи разперена кърпа, на която се вижда отпечатаното лице на Христос. По-късно нарекли тази кърпа „Платното на Вероника”.

Заради запечатания образ на Исус Христос, приемат Света Вероника за покровител на фотографията и фотографите.

Св. Прокъл

бил от с. Калипта, близо до Анкира (Анкара). При царуването на Траян той бил осъден на разпятие и пронизване със стрела за непочитане на езическите богове.Когато го водели на мястото на наказанието, неговият племенник, младият Иларий, му се поклонил и извикал: „И аз съм християнин!“ Иларий бил затворен в тъмница, а Иларий седял в тъмницата и пеел: “Ще те възлюбя, Господи, крепост моя! Господ е моя твърдиня и мое прибежище…”, от 17 псалом, а Прокъл разпнали и пускали в него стрели, докато в страшни мъки умрял. Вярващите погребали тялото му.

На третия ден Иларий бил жестоко бичуван заради неговата непреклонност във вярата. Оковали го във вериги, повлекли го вън от града и там го посекли. Тялото му било погребано близо до тялото на Прокъл.

Прокъл и Иларий пострадали от ръката на хегемона Максим по време на управлението на Траян. На разпита между хегемона и Прокъл се състоял следният разговор.

– Избирай – да живееш или да умреш: ето дървото за мъчения е готово заедно с всички останали инструменти. Чакаме твоя отговор: какво избираш?

Свети Прокъл отвърнал:

– Щом вие се страхувате да нарушите царската заповед, за да не бъдете подложени на краткотрайни мъчения, то ние, християните, се боим още повече да нарушим Божията заповед, за да не бъдем подложени на вечни мъки, които Бог е приготвил за ония, които отстъпват от Него и се кланят на вашите лъжливи богове, които на бъдещия съд заедно с принасящите им жертва ще бъдат предадени на вечна гибел. Трябва да се боим от Бога, а не от хората.

Хегемонът му рекъл тогава:

– Нехаеш за мъките.

Светецът отвърнал:

– Нехая за тези, но се страхувам от вечните.

Кондак: Като утринна звезда просия честното страдание на мъчениците Прокъл и Иларий, озаряващо ни с чудотворна светлина: затова празнуваме вашата памет, молете Христа Бога да спаси нашите души.