5 млн. т по-малко пшеница жъне Европа

5 млн. т по-малко пшеница жъне Европа

Докато светът се кани за рекордни добиви на пшеница, Европейският съюз очаква да прибере от нивите с 5 млн. т по-малко зърно.

Прогнозата е на Европейската комисия, публикувана от Agrarheute.

Тези дни Брюксел отново драстично понижи своята прогноза за европейската реколта от пшеница. Сега анализаторите смятат, че реколтата за ЕС-27 (без Великобритания) ще бъде само 117,2 млн. тона. Спадът е с 10% в сравнение с предходната година и е с почти 5 млн. тона по-малко, отколкото гласеше предишната прогноза. Разчетите показват, че в България се задава 18% спад на производството на пшеница спрямо година по-рано.

Свиване на износа

Поради много по-малката реколта от пшеница европейските възможности за износ продължават да се свиват - от 34 млн. тона през настоящия сезон (без Великобритания) до едва 25 млн. тона през новата пазарна година. Има рязък спад от почти 10 млн. тона, вероятно в полза на черноморските страни Русия и Украйна.

Същевременно в цял свят се очаква рекордна реколта от пшеница. Тази прогноза бе потвърдена и от Международния съвет по зърнените култури (IGC). На фона на слабата реколта в ЕС това оказа значителен натиск върху европейските цени на пшеницата.

Зърното от новата реколта за последно се търгува на европейския фючърсен пазар за 177 евро на тон - почти 15 евро по-евтино, отколкото преди четири седмици.

Една четвърт

Представените от комисията оценки на страните показват много силни загуби на производство от 20% до почти 25% в сравнение с предходната година, особено за Франция, Румъния и България. Причината са не само лошите добиви, но и много по-малките площи във Франция заради лошото време.

За Франция - водещият производител и износител на пшеница в ЕС, прогнозата за реколтата е едва 30,3 млн. тона в сравнение с 39,5 млн. тона през предходната година. Това съответства на спад от почти 10 млн. тона или малко под една четвърт.

За втория по големина европейски износител на пшеница - Румъния, се очаква реколта от само 8,3 млн. тона - след около 10 млн. тона през предишния сезон. Става дума за спад от 17%.

А България трябва да се справи с 18% спад на производството до 5 млн. тона.

За Германия комисията оценява реколтата на пшеница в края на юни на 21,8 млн. тона. За сравнение година по-рано тя възлизаше на 22,9 млн. тона.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ