За избегнато установяване и плащането на данък добавена стойност в размер на 93 112,40 лева, състав на Окръжен съд – Варна призна Милен А. за виновен и го осъди на 5 години затвор след разглеждане на наказателното дело при условията на съкратено съдебно следствие.

Продължаваното престъпление е извършено в периода от 14 август 2008 г. до 15 декември същата година, когато Милен бил в качеството си на пълномощник и фактически управлявал дейността на „Ди-М-Строй“ ЕООД. Пред  Териториална дирекция на НАП - Варна той излъгал в подадените декларации и по този начин избегнал плащането на данъчните задължения в особено големи размери.

50-годишният Милен е от Търговище, но живее и работи във Варна. Той е женен, със средно образование и е осъждан многократно за подобни престъпления. Пред съда призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на защитата му за провеждане на съкратено съдебно следствие.

В този случай Варненският окръжен съд наложи наказание „лишаване от свобода“ от 4 години, което намали с 1/3, до  2 г. и 8 месеца затвор. Наказанието беше групирано с други 5 наказания, наложени на Милен с присъди от Военен съд – Сливен, Варненски районен съд и ВОС, като подсъдимият следва да изтърпи най-тежкото от тях - 5 години лишаване от свобода.

Съдът присъедини изцяло и наказанието за глоба от 5 хиляди лева и лиши Милен от правото да заема държавна или обществена длъжност или да упражнява за срок от 6 години професия или дейност, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково-материални средства.

Милен беше осъден да заплати на Министъра на финансите и обезщетението от 93 112, 40 лева и законната лихва, считано от 15 декември, 2008 г. до окончателното изплащане на сумата за претърпените имуществени вреди в резултат на престъплението, както и държавната такса от 3 724, 49 лв. по сметка на Окръжен съд Варна.

По темата: източване ДДС ДДС
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима от нападателите от автобус 404 – под надзор на Детска педагогическа стая

Трима от общо четиримата задържани за нападението над 14-годишно момче в столичния автобус 404 са пуснати под надзор на Детска педагогическа стая. Това бе решението, взето от съдия Веселина Няголова от Софийски районен съд, където се гледаше мярката за неотклонение на нападателите Дейвид Левчиев, Христо Иванов, Денис Иванов и Антон Михайлов.