5 деца от област Добрич са пострадали от блудство, 3 – от детска порнография

5 деца от област Добрич са пострадали от блудство, 3 – от детска порнография

5 деца от Добрич са пострадали от блудство, 3 – от детска порнография, сочат данните на Статистическото бюро. Общо 16 деца са били жертви на престъпления през 2020 година в област Добрич, като 15 от тях са момичета.

Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от деца на възраст 8 – 17 години. Извършители на кражби са 51, или 52.0% от всички малолетни и непълнолетни, преминали през Детската педагогическа стая за извършени престъпления, които са общо 98. Най-висок е делът на извършителите на взломни кражби – 17.6%. 12 деца са регистрирани за „унищожаване и повреждане на имущество“.

За извършени противообществени прояви през 2020 г. през ДПС са преминали 122 малолетни и непълнолетни. От тях момчета са 85, или 69.7%, а момичета – 37, или 30.3%.

В структурата на противообществените прояви по видове води прояви на насилие и агресия, следват повреждане на обществена и/или частна собственост; тормоз; непристойно и/или хулиганско поведение на обществено място; бягство от дома, от специализирана институция или социален дом.

През 2020 година на отчет  в детските педагогически стаи в област Добрич са водени 208 малолетни и непълнолетни за извършени от тях противообществени прояви и престъпления – 176 момчета и 32 момичета, което е с 1.9% по-малко в сравнение с 2019 година.

През 2020 г. местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните са образували 108 възпитателни дела. От тях 74 са образувани по предложение на органите на прокуратурата. Броят на решените дела през годината е 103, като в срок до един месец са решени 70 дела, или 68.0%.

През 2020 г. местните комисии са наложили 197 възпитателни мерки на 135 лица на възраст от 8 до 17 години за извършените от тях 138 общественоопасни деяния.

Най-често налаганите възпитателни мерки са: предупреждение, поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател и поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, за полагане на засилени грижи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.