0

„Безплатен обяд няма“, казват англичаните. И това е факт, накрая винаги някой плаща сметката. Но все пак има услуги, които се подпомагат финансово от държавата, бизнеса, НПО-та или физически лица. Ето пет от тях, които може да ползвате, за да спестите някои лев.

„Безплатен обяд няма“, казват англичаните. И това е факт, накрая винаги някой плаща сметката. Но все пак има услуги, които се подпомагат финансово от държавата, бизнеса, НПО-та или физически лица. Ето пет от тях, които може да ползвате, за да спестите някои лев.

1. Стоматологични услуги

Българите първо си плащат данъците, сметките за парно или ток, както и ремонта на колата, а тогава чак си обръщат внимание на здравето. Защо? Първо, педанти сме на тема личен дом и автомобил. Второ - смятаме се за безсмъртни като любимия герой от детството ми в сериала „Шотландски боец“. Факт е, че Здравната каса поема всяка година част от лечението на болките ни в зъбите, защото си плащаме здравните осигуровки. Но останалата част може да ни излезе напълно безплатно, ако се престрашим да се доверим на студентите по дентална медицина във факултета в Пловдив. Спокойно, има кой да ги наглежда. Прегледите и лечението се извършва под ръководството на лекари.

2. Фризьор

От тази услуга може да се възползва най-вече мъжката част от населението. Фризьорска школа в София всеки месец набира желаещи (основно чрез публикации Фейсбук), които желаят модерна подстрижка безплатно. Важното е да имате поне час, който да отделите на обучаващите се. Услугата за моделите е с гарантирано качеството, защото е под вещото наблюдение на майстори коафьори.

3. Безжичен интернет във всеки град

Сигурно често ви се е случвало да пътувате у нас или по света и да се чудите как да изпратите снимки или видео с 4К на някой близък. Промените в роуминга облекчават много положението, но все пак всичко хубаво си има лимит. Ето защо безплатен безжичен интернет винаги е полезен при пътуване. В едно приложение са събрани над 2 милион Wi-Fi точки. Картата офлайн го прави идеалното приложение за пътуване. Автоматично свързване с Wi Fi веднага след като е налице е перфектно за летищата.

4. Туристическа обиколка

Вече в няколко града се предлага туристическа обиколка за гостите. В София такава има по три пъти на ден, която се оценява като най-добрата атракция на столицата според потребителите на TripAdvisor. Разглеждането на забележителности в София се организира от водачи от нестопанска организация. Всяка обиколка е едновременно забавна и образователна, перфектното запознаване с града и неговата хилядолетна история. Забележка: Насочена е към чуждестранни гости на столицата, но ако знаете английски може да научите нещо ново.

5. Тренировки за деца

Всеки родител рано или късно си задава въпроса: С какъв спорт да се занимава детето ми? Всяка година през "Спортна школа София" минават над 3000 деца, като за учебната 2018-19 са записани над 3500 деца. Школата предлага безплатно масово обучение по различни спортове. Тя е достъпна за всички деца в София на възраст между 5 и 18 години.