5,5 млрд. евро са инвестирани в бизнесимоти в ЦИЕ

5,5 млрд. евро са инвестирани в бизнесимоти в ЦИЕ

Инвестициите в бизнес имоти в шестте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са отбелязали ръст през второто тримесечие на 2019 г. и са достигнали 3,3 млрд. евро. Въпреки по-слабото първо тримесечие инвестиционният обем през първото полугодие възлиза на 5,5 млрд. евро и е само с 3% под регистрираните рекордни стойности за същия период на 2018 г., сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Чехия и Унгария отбелязват най-голям ръст на инвестициите, съответно 83% и 35%, спрямо първото полугодие на предходната година. В Полша се наблюдава обратният тренд със спад от 20% през периода. На пазарите в Румъния, Унгария и Словакия се наблюдава подобрение след слабото първо тримесечие, показват данните на Colliers.

Интересът към сектора на офис площите доминира в ЦИЕ през 2019 г., като инвестициите са се увеличили с 43% на годишна база. Индустриалните площи отбелязват ръст от 26% през второто тримесечие, а благоприятното развитие на сектора на хотелите продължава с повишение на инвестиционната активност с цели 320%.

Търговските площи регистрират подобрение в сравнение с първото тримесечие, но все още са с 69% под стойностите си по същото време миналата година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.