5,4 млн. лева забавени  заплати изплатени на работници (ТЕМАТА)

5,4 млн. лева забавени заплати изплатени на работници (ТЕМАТА)

5,4 млн. лева са изплатените възнаграждения на работници за периода януари-ноември 2020 година след намесата на инспекцията по труда. От началото на годината са установени общо 10,5 млн. лв. забавени възнаграждения, което означава, че половината от забавените суми са стигнали до служителите след намесата на проверяващите.

През 2019 година забавените заплати за същия период са били 15,9 млн. Не само няма увеличение на забавените възнаграждения, но има и сериозно намаление на установената сума с около 33% тази година спрямо предходната, съобщиха за „Монитор“ от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Предвид здравната криза с коронавируса у нас, която породи и икономическа криза, е възможно това намаление на забавени възнаграждения през 2020 г. да се дължи и на факта, че голяма част от фирмите прекратиха временно или постоянно дейността си.

През единадесетте месеца на 2020 г. са извършени 34 200 проверки в 27 900 предприятия от всички икономически дейности, сочат още данните на ГИТ. Работещите в проверените предприятия пък са над 1 300 000 лица. Т.е. това са хората, чиито условия на труд са се подобрили по един или друг начин благодарение на намесата на инспекцията по труда, тъй като за всяко установено нарушение контролните органи на агенцията предприемат мерки за отстраняването му.

Установените нарушения са около 141 000.

В някои случаи се търси и административно-наказателна отговорност, обясняват още проверяващите. Съставени са 7012 акта за установяване на административни нарушения на работодатели, длъжностни лица и работници и служители.

При всяка проверка се проверява и какви противоепидемични мерки са въвели работодателите. При над 15 700 проверки, т.е. 46% от всички, са насочени към установяване на действията на работодателя по въвеждане на противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса у нас. Като цяло работодателите изпълняват ангажиментите си за опазване живота и здравето на работещите и благодарение на тези мерки разпространението на вируса вероятно е било предотвратено в много повече предприятия в сравнение с тези, в които е допуснато такова, казват още проверяващите. От инспекцията обаче подчертават, че рискът от зараза идва отвън и работниците и служителите трябва да спазват противоепидемичните мерки и извън предприятията си, ако искат да опазят себе си и колегите си.

Проверяващите от ГИТ разясниха още, че по отношение на неправомерно освободените работници в инспекцията няма как да има данни, тъй като само съдът може да се произнася по законосъобразността на прекратяването на трудовите правоотношения. Работниците и служителите могат в двумесечен срок от узнаване на прекратяване на трудовото си правоотношение да предявят претенции в съда, ако считат, че правата им са нарушени.

През 11-те месеца на тази година в инспекцията имало много запитвания за ползването на неплатен отпуск по настояване на работодателя, казват още проверяващите. Работодателят няма право едностранно да предоставя неплатен отпуск, дори в условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, подчертават от ИА „Главна инспекция по труда“. Това може да се случи само след искане на работника или служителя. Важно е също работниците да не разписват документи, чието съдържание е невярно.

Ако не искат да напускат по взаимно съгласие, не трябва да подписват такива молби, разясняват още от инспекцията. Ако не са си получили дължими обезщетения и възнаграждения, не трябва да подписват, че са ги получили срещу обещанието, че ще им бъдат изплатени в бъдеще. Защото подпишат ли, инспекцията по труда не може да се намеси, за да защити правата им.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.