Снимки

Всеки пети родител не се интересува или е с ниска ангажираност за детето си в училище. 14% от от тях декларират, че рядко посещават родителските срещи, а 5%, че никога не ги посещават. Това сочат данните от представително национално изследване, представено по време на старта на кампанията „Да върнем родителите в училище“.

Родителските срещи са един от основните инструменти за получаване на обратна връзка за случващото се с едно дете, въпреки това при близо една пета от родители на едно дете се наблюдава ниска степен на ангажираност. Проучването сочи, че

84% от настойниците на децата комуникират с учителите

посредством родителските срещи. През последните години практиката е да се провеждат срещи с класните ръководили 1-2 пъти на срок. Това означа, че в масовия случай един родителите получават информация за случващото се с децата ми 3-4 пъти в година.

Данните в представителното изследване показват, че малко над една пета от родители (23%) заявяват, че често посещават редовно насрочените родителски срещи. Това означава, че по-малко от една четвърт използват най-масовия начин за комуникация с учителите. Проучването показва, че има и родители, които използват и други начини за комуникация. 41% от анкетираните споделят, че провеждат конкретни телефонни разговори, а малко над една четвърт провеждат и конкретни срещи с учителите. Друг проблем, който е свързан с липсата на комуникация между родители и учители и може да се проследи в данните от проучването, е свързан с действията, предприемани от родители при трудности на детето в учебния процес.

Малко под една пета биха се обърнали за

консултация с преподавателя по конкретния предмет

(19%). Близо половината – 42%, от родителите биха помогнали у дома на детето си или биха го изпратили на частни уроци, докато едва 4% от родителите заявяват, че биха провели разговор с класния ръководител. За проблема с ангажираността обърна и внимание и образователният министър Красимир Вълчев.

„Видяхме, че имаме декларирано доверие, но след това разбираме, че е само на декларативно ниво, защото липсва доверието към образователните институции и ангажираността на родители, от една страна, и може би на самите образователни институции - от друга“, заяви министърът, след като видя резултатите. Той апелира към инвестиране на максимални усилия за взаимодействие и информиране на родителите.

„Тези образователни институции, които успяват да партнират добре с родители, постигат и по-добри резултати образователни резултати, в по-голяма степен се правят с агресия, имат по-малко проблеми“, заяви още просветният министър.

Проучването е проведено през месец февруари 2018 г. от изследователски център „Тренд“, като негов възложител е Асим Адемов, който отбеляза, че този проблем касае пряко целия учебно-възпитателен процес и има огромно влияние върху него. В националното проучване вземат участие 1000 родители на ученици между 5-и и 12-и клас, които са от различни населени места, етнически общности и с различна степен на образование.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трябват още 100 млн. лв. за лична помощ на 77 хиляди души

100 милиона лева повече от използваните до момента по програмата „Личен асистент“ ще са необходими за реализирането на закона за личната помощ, показват финансовите разчети на министерството, съобщи омбудсманът Мая Манолова пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. По думите й това бил най-приемливият за всички страни варианти.

Проливните дъждове разрушиха пътища в 5 села в Кюстендилско

Проливните дъждове разрушиха пътища в 5 села на територията на Кюстендилска община. „Още в понеделник вечерта екипи на пожарната извършиха проверки на постъпили сигнали от селата Николичевци, Вратца, Преколница и Церовица, обследван е и пътя между Бобешино и Срешнево.

Двуметрова торта и награда от 6 бона на Празника на черешата в Кюстендил

Двуметрова торта от череши и награда от 6 хил. лв. са сред атракциите в тазгодишното издание на Празника на черешата в Кюстендил. Единствената по рода си проява, посветена на сладкия плод, се провежда за 11 година, а организатори са Община Кюстендил и Института по земеделие. „И този път в рамките на три дни – от 22 до 24 юни ще се радваме на един уникален празник, който ще събере стотици гости от страната и чужбина.