Снимки

Новата сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна ще бъде пример за училище на 21 век. Това сподели кметът Иван Портних, който представи стъпките за реализиране на проекта пред екипа на гимназията и директора на училището Павлин Петков. Новата сграда ще бъде разположена на терен от 22 дка в района на техникумите в кв. „Победа“, като строителството й ще бъде финансирано от държавата и от Общината.

„Индикативната стойност на обекта с технологичното оборудване, е около 12 млн. лв. В хода на изготвянето на техническия проект, съвместно с ръководството на училището, ще се реагира, ако има допълнителни специфични изисквания“, обясни кметът. Той допълни, че вчера е била проведена ползотворна среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.

„Имаме неговата подкрепа, както и подкрепата на премиера Борисов. Следващата седмица ще свикаме извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще поискаме от държавата терен, който да обединим с общинския парцел. Така ще осигурим необходимата площ, изисквана нормативно, за изграждане на една модерна сграда на това емблематично за града ни училище“, каза още Портних. Цялата концепция на развитие на района предвижда превръщане на зоната на техникумите в образователен кампус. С проекти по оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат реновирани сградите на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване и на Професионалната гимназия по електротехника. Сградата на Колежа по туризъм също се ремонтира. „Амбицирани сме да превърнем района в център за обучение по математика, информатика, технологии, техника. Ще инвестираме средства в обновяване на инфраструктурата - на сградния фонд, технологично оборудване, както и съчетаване на определени общи функции, като плувен басейн, многофукционална спортна зала за осигуряване на условия за спорт на всички ученици. В близост е и базата на стадион „Локомотив“, която също ще развиваме“, обясни още варнеския кмет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.