Снимки

Замисляли ли сте се, че водата може да е и идеален помощник за извайването на перфектно тяло. Затова не бива да пропускаме тази възможност, особено през летния сезон. С някои упражнения в басейна или морето можем лесно да отслабнем и да направим така, че всички наоколо да ни завидят за прекрасната фигура. Според инструктори дори тренировките във вода са много по-ефективни от всички други натоварвания. Каква е тайната? На практика, когато се упражняваме във водата, ние не се уморяваме и затова можем да тренираме много по-дълго време. Плюсът е и че това ни тонизира. Всъщност ние сме десет пъти по-леки във водна среда и това ни позволява да се движим с лекота. Тогава получаваме равномерно натоварване на мускулатурата и масаж на цялото тяло. Едновременно с това стягаме кожата си и се радваме на прилив на енергия.
Водните упражнения се препоръчват на възстановяващите се от болести деца и бременни, защото процентът на травми при тях е минимален. Гръбнакът, ставите и сухожилията са много по-малко напрегнати отколкото на земята, а внезапните движения са невъзможни. Трябва обаче да имате предвид, че преди тренировката е добре да загреете за десетина минути, няма значение дали това ще е чрез плуване или раздвижване на плажа.
Ето някои упражнения, които вършат чудесна работа за извайване на тялото.

Ходене и бягане
в басейн
Тук водата трябва да достига до талията. Това е начин за повишаване на сърдечната чистота и за изгарянето на калории. Първо се движете бързо, а след това бавно- напред-назад из басейна или направете скокове на място. Правете ги точно както бихте направили на земята, като си движите краката заедно и отделно под водата.
Ритниците също увеличават сърдечната честота,
докато работите с долната част на тялото. С лице към стената на басейна се хванете за ръба с ръцете. Отпуснете краката си зад вас като им позволявате да плуват на или точно под повърхността. Поддържйте краката си близо един до друг в областта на бедрата и правете бързи ритници с пърхащи движения.  С гръб към стената на басейна  хванете ръба  с разперени ръце. Бавно вдигнете колене към гърдите, след това пуснете краката обратно във водата. Повторете това упражнение 12-15 пъти за стягане на коремните мускули.
Застанете с лице към стената и хванете ръба басейн с всяка ръка. Бавно отпускайте тялото към водата като ръцете се изпъват. След това се издърпайте нагоре от водата, като главата и брадичката се подпират на ръба на басейна.
Плувна силова тренировка
Плувайте в стил, който си изберете за 100 метра, а след това излезте от водата и направете 10-20 лицеви опори и 20 коремни преси. Върнете се във водата и повторете същото десет пъти. В края ще сте направили 1000 метра плуване, 100-200 лицеви опори и 200 коремни преси. Това е много добра тренировка за ръцете и белите дробове.
Игри във водата
Вземете топка и влезте във водата до бедрата или кръста – хвърляйте я нагоре, а при хващането й подскачайте. Това упражнение е много полезно, защото цялото тяло взима участие. При изпълнението му може да включите и членовете на семейството и приятелите, независимо дали ще играете воден волейбол или ще си подавате топката. Важно е само да не стоите на едно място, а да се движите и скачате. Като се уморите просто поплувайте, ще видите, че енергията ви ще се върне от само себе си.
Упражнения
на плитко
Сигурно всеки е изпитал блаженството от седенето на морския бряг. Обливането с вълните е прекрасен масаж за тялото ни. Обръщайте се ту по корем, ту по гръб, а едновременно с това правете и упражнения –свивайте краката към тялото, след това ги отпускайте и опъвайте. Направете „ножица”, вдигайки първо единия, а после другия крак. Легнете по корем и пробвайте да направите няколко лицеви опори докато вълните ви плискат.
Хипоксична плувна пирамида
Хипоскична означава “с малко кислород”. Целта на тази тренировка е вдишването да се намали при всяко гребане като увеличавате дистанцията, което пък вкарва сърцето в анаеробната зона. Това представлява и много добра кардио тренировка. Ето и как работи този метод:
Загрявка: Плувайте 50-100 метра свободен стил, като вдишвате на всеки две гребания. Гребане представлява изваждането на ръката от водата, така че две гребания са изваждане на лява и дясна ръка, а вие си поемате въздух на всеки две такива. Разтегнете ръцете и краката в началото и започнете с тренировката.
Плуване: Плувайте 50-100 метра свободен стил като вдишвате на всеки 4 гребания и се старайте да правите до 10-12 гребания със задържан дъх за 50-100 метра и сваляйте надолу. Тази тренировка, ако започнем с 2-12-2 например, ще ви отнеме само 20-30 минути, но ще е голямо предизвикателство за белите ви дробове. Не е препоръчително да пробвате тази тренировка сами или без спасител наоколо, по обясними причини. Не правете и това под водата, защото там може да припаднете и да стане опасно. Не плувайте сами и не се гмуркайте когато дойде момент да си задържите дъха за по-дълго.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.