Снимки

За една година борсовите цени на захарта у нас паднаха с цели 16%. Това стана ясно от годишния обзор на Софийската стокова борса (ССБ) за 2017 г. Оказва се, че на българския пазар през януари 2017 г. бялата рафинирана захар в пакети по 1 килограм се е предлагала на едро на цена от 1,29 лева, а в края на годината цената е паднала до 1,09 лв./кг без ДДС, което е намаление с около 16 на сто.

Спад се отчита и при слънчогледовото олио в пластмасови бутилки по 1 литър. Понижението е от 7%, тъй като в началото на годината цената на едро е била 1,74 лева за бутилка, а в момента е около 1,62 лева.

 

По-малко е струвало и брашното

 

По 68 стотинки се е търгувал един килограм тип „500“, а в края на 2017 г. цената е паднала с 3 стотинки до 65 стотинки без ДДС, което е понижение с 4% на годишна база.

По отношение на хлебната пшеница експертите отчитат, че на всички международни пазари, както и в България, през юли 2017 г. цените са поели рязко надолу, в резултат на благоприятните прогнози на Световния съвет по зърното и Министерството на земеделието на САЩ за обема на производство, сравнено с ръста на потреблението в световен мащаб. У нас от януари до май цените са били на нива около 280 – 300 лева на тон без ДДС, докато през 2016 г. пшеницата се е търгувала по 300 – 320 лв./тон. През август обаче

 

цената е паднала до 273 лева

 

В края на годината обаче котировките се стабилизират около 280 – 300 лева.

Цената на царевицата също остава стабилна през 2017 г. и сега тя се търгува на цени 270-300 лева за тон в нашия регион. От борсата споделиха и факта, че за първи път през миналия юни купувачи са проявили интерес към биоцаревица, а през октомври се е сключила сделка на цена от 469,40 лева за тон без ДДС.

И при слънчогледа, както при царевицата, през месец юни се е появило

 

търсене на биослънчоглед

 

на цена от 800 лева за тон. Оказва се, че продавачи са се появили почти веднага с цена от 1150 лева за тон, но до края на декември са смъкнали цената до 1050 лева.

През миналата година цената на петрола се е повишила с 16 на сто на годишна база. Сега нефтът се търгува около 67 долара за барел при 45 долара за барел през лятото, отчетоха още от стоковата борса. Цените на горивата на Софийската стокова борса са били 1691 лева за 1000 литра дизел и 1716 лева за 1000 литра бензин.

Според окончателните данни оборотът на Софийска стокова борса се е увеличил 4 пъти за 2017 г., в сравнение с 2016 г. – от 66 488 607 лв. до 266 030 197 лв., а броят на сключените сделки се е увеличил внушително до 704 броя спрямо предишната година.

 

Правят борсов индекс за цената на горивата

Правят борсов индекс за цената на горивата. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов.

„Имаме страшно много препоръки и искания от търговците на горива за борсов индекс на цените на горивата, тъй като имаме доста случаи на съвпадения за цена „продава“ и цена „купува““, категоричен бе Симов.

Той поясни, че по този начин ще може да се определя базисна борсова цена, с която да се информират журналистите и най-вече търговците и ползвателите на горива как се формира средната цена за седмицата, а след това за месеца.

„От тази цена пък ще могат да се влияят отделните потребители, производители и търговци, за да сключват своите сделки. Така че процес на разработване сме на тези т. нар. базисни борсови цени, които всяка седмица ще огласяваме на сайта си и те ще бъдат за ориентир на всички търговци, на които им предстои да сключват сделки“, поясни шефът на стоковата борса.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.