Снимки

Доходите на земеделските производители у нас са се увеличили от 25% през десетте години членство на България в ЕС, сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Факторният доход на стопанство се е покачил от около 3000 евро до почти 4000 евро. Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН каза за „Монитор”, че от началото на годината правят изследвания по темата. Според него въпреки нарастването, у нас стопанства продължават да фалират.

„От друга страна има свръхконцентрация в земеделието, а доходите на земеделците у нас идват основно от субсидиите. Те са основен фактор какво да се произвежда”, обясни експертът.

По думите му за последните 10 години, откакто сме в ЕС производството на мляко и месо у нас намалява непрекъснато. В същото време обаче расте производството на млечни и месни продукти и потреблението им. Има огромен внос и нямаме производство на продукти с добавена стойност.

„Сега в Брюксел се обсъждат мерки за диференциране при субсидирането, за да може повече пари да отиват и при по-малките фермери. От другия програмен период (селд 2020 г.) идеята е да се дават по-големи средства от общия бюджет на ЕС за проекти, създаващи добавена стойност, иновационен или традиционен продукт, ценна храна, а не само за суровина”, добави доц. Боюклиев. Според него може да се спре и практиката с даването на субсидии на единица площ или на калпак. Дотогава ще се запази сегашното положение, където всяка държава сама решава къде да насочи евросубсидиите, кои мерки да използва.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).

БЕХ пласира трета емисия еврооблигации за €400 млн.

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ) пласира своята трета емисия еврооблигации на стойност 400 млн. евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от енергийното ведомство.