Снимки

"Работна група в Министерството на енергетиката обсъжда промени в енергийното законодателство за такса сградна инсталация", заяви енергийният министър Теменужка Петкова по повод съдебно решение за отмяна на такса сградна инсталация. В групата влизат потребителски организации, както и представители на браншовите организации. "Надявам се с общи усилия да успеем да постигнем едни промени в Закона за eнергетиката в частта за Топлоснабдяване, които да бъдат изцяло съобразени с европейските изисквания и изцяло в интерес на българските потребители", обясни министърът.

Редакцията на нормативната уредба е започнала още преди тричленен състав на ВАС да отменени формулата от Методиката към Наредба 16-334 за топлоснабдяването, чрез която се изчислява количеството топлинна енергия, излъчена от сградната инсталация в многофамилна сграда.

През 2017 г.

в Съда на ЕС (СЕС) бе разглеждана жалба срещу такса сградна инсталация.

Съдът бе ангажиран да тълкува дали е допустимо начисляването на "такса сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централното отопление. Тълкуванията на СЕС са по запитване на българските съдилища за това как да се прилага правото на ЕС в български условия при доставката на централно отопление на потребители. От своя страна самото запитване е по повод дело на сдружението с нестопанска цел "Сдружение за правна помощ на потребителите", според което се наблюдава пробив в наложената практика българският съд да тълкува разпоредбите на правото на Европейския съюз. С отмяната на такса сградна инсталация се зае и омбудсманът Мая Манолова.

Говорителят на столичната топлофикация Елизабет Павлова коментира, че това решение не е окончателно, защото е взето от тричленен състав и може да се обжалва. По думите й дружеството работи по наредба и тя може да бъде променена и добави, че нея

засега няма риск от масово отказване на абонати

ползващи парно. Според някои експерти при подобен сценарии и спиране на централното топлоснабдяване може да доведе до срив на електроснабдяването в столицата, защото просто електропреносната мрежа да издържи натоварването, което ще се получи за да се компенсират липсващата топлинна мощност от нвяколкостотин мегавата.

На последното заседание на парламента преди Великден бе проведена дискусия за състоянието на топлоснабдителните дружества в България. Тогава стана ясно, че ако няма отказали се абонати в една кооперация при вертикални щрангове загубите са от 25 до 35% или средно 30 на сто. При хоризонталните инсталации, които са индивидуални за всяко жилище те падат до нива от 5 до 15% (средно 10 на сто). Според много от депутатите тези дялове трябва да се фиксират.

Парламентът даде срок до 1 октомври на министъра на енергетиката Теменужка Петкова трябва да представи доклад за техническото състояние на топлофикациите.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.