Снимки

Традиционният 13-и ловен събор на сдружение „Ловно-рибарско дружество” Добрич събра стотици ловци от всичките 33 дружинки на ЛРС на ловно-стрелковия комплекс в местността Кобаклъка. Гост на събитието бе новият председател на Националния ловно рибарски съюз инж. Васил Василев.

На събор като на събор - много музика, танци и авджийско надлъгване. И невероятното ухание на скара, кебап и традиционния курбан за здраве и слука през сезона. И, разбира се – много бира.

Танцьори от ансамбъл „Добруджа” откриха събора, отец Иван Дойчев освети знамената на ловните дружинки, а Илия Михайлов, председател на УС на сдружението и член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” награди първенците от ловната стрелба, както и изявени ловци.

Тази година се навършват 120 години от учредяването на първото ловно дружество в Добрич, каза Илия Михайлов, който е вече 13 години начело на ловците и риболовците в Добрич. В момента в сдружение "ЛРД - Добрич" членуват 966 членове, обединени в 33 ловно-рибарски дружини, които стопанисват обща площ 119 249 хектара.

„Ловното движение в България е единственото устойчиво нещо, което е оцеляло повече от век, обединено от каузата на ловците. Когато хората са обединени около родолюбива кауза, лишена от политически интереси и страсти, успяват да съхранят нещо, което е богатство за държавата. Догодина ние ще отбележи своята 120 години от създаването на съюза на ловците, което я прави най-старата и най-голяма обществена неправителствена организация. Тя винаги е отстоявала правата на българските ловци, защитавала е българската природа и дивечовото богатство”, каза инж. Васил Василев. Той отчете негативната тенденция за намаляване броя на ловците и отдаде това на демографската криза в страната. Отлив има и на чуждестранни ловци, а причините са няколко, посочи инж. Василев. На първо място – икономическата криза в Европа, както и променения профил на ловеца в наши дни. Преди България е била предпочитана дестинация за търсачите на трофеи от благороден елен, но резкият срив в популацията му е довело до невъзможност да се предложи като обект за лов. В момента популацията в североизточната част на страната е стабилизирана и надеждите са, че европейските ловци ще се завърнат”, каза инж. Васил Василев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.