Снимки

Състав на Окръжен съд Стара Загора възстанови на работа бившия директор на старозагорския регионален исторически музей д-р Ангел Динев, който преди около година беше уволнен дисциплинарно от кмета на общината Живко Тодоров. Дисциплинарката беше с мотив, че историкът – управленец е открил конкурс за заемане на академична длъжност „доцент” по научна специалност „История на България”, без да са налице законови основания за това.Той не се бил съобразил и с изричните указания , дадени от зам. министрите на образованието и културата

Според градоначалника с тези си действия служителят е допуснал поведение, което противоречи на поведението му на ръководител на институцията, с което е злоупотребил с доверието на работодателя и уронва доброто му име и това на ръководената от него институция.

Уволнението съвпадна с предизборната кампания за избор на кмет, тогава Живко Тодоров публично поднесе извененията си пред музейните служители за погрешно кадрово решение в лицето на д-р Ангел Динев.

Производството е образувано по жалба на Динев срещу решение на   Старозагорския районен съд, който отхвърли иска му срещу уволнението.

В жалбата се посочва, че той не е извършвал нарушения на трудовата дисциплина и винаги съвестно и точно е изпълнявал служебните си задължения. Предявил е и искове за отмяна на заповедта за прекратяването на трудовото правоотношение, за възстановяването на предишната му работа и за заплащането на обезщетение в размер на 6 270 лв.  за оставането без работа.

Според окръжните съдии уволнението е било извършено неправилно и незаконосъобразно, липсвали данни за злоупотреба с доверието и доброто име на работодателя.

От събраните по делото доказателство съдът стигнал до извода, че заповедта на кмета е незаконосъобразна и следва да бъде изцяло отменена. Решението може да се обжалва пред Върховен касационен съд.

Заради проточилата се съдебна сага вече втора година Регионалният исторически музей в Гра да на липите няма постоянен директор, не е обявен и конкурс за длъжността.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винилът възкръсна, продажбите нагоре с 55%

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години.

Продаде колата - провери дали е сменила собственика си, апелират институциите

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

1-ви юни на гости в "Монитор"

Скъпи читатели, мили деца, вестник и агенция „Монитор“ ще ви изненадат приятно със специална инициатива за най-малките във връзка с Деня на детето 1 юни.