Часовете по физкултура се запазват (обновена)

След среща в МС

Часовете по физкултура се запазват (обновена)

ГЕРБ скочи на Танев за учебните планове

Тази сутрин министър Тодор Танев се е разпоредил часовете по физкултура да не се намаляват. Това заяви самият той след заседанието на МС. Танев и министърът на спорта Красен Кралев са разговаряли по проекта на наредба 6 на министерство на образованието. В нея се предвиждаше да се намалят часовете по физическо възпитание за началното училище. Тя ще бъде окончателно одобрена в петък, а все още по нея тече обществено обсъждане. Двамата се здрависаха пред медиите в знак на консенсуса. Хорариумът на часовете по физкултура за ще бъде запазен. Моето желание е да  бъде увеличен, заяви Танев. Той показа диаграма, от която личи, че имаме проблем със затлъстяването на децата и той беше категоричен, че трябва да се вземат мерки. 

Танев коментира още, че неговото ведомство ще направи рекламна кампания на българските университети. По негови думи ако нашите ВУЗ-ове работеха на конвертируем език, спокойна можели да се съревновават със западни университети. Според него нашите университети имат добър рейтинг. 

По български език и литература има увеличение на броя часове. Същото важи за чуждите езици и други основни предмети.

Междувременно ГЕРБ скочи срещу министъра на образованието, защото опитвал да прехвърли отговорността за новите учебни планове на депутатите. Обявените вчера промени предизвикаха брожения най-вече заради намаляването на часовете по чужд език в 11-и и 12-и клас и по физическо. „Министърът прави внушения, че промените били заложени от депутатите в новия закон за училищното и предучилищното образование. Това не е вярно - самите програми и часове се определят от министерството”, обяви шефката на образователната комисия в НС Милена Дамянова от ГЕРБ, която свика специална пресконференция, за да обори твърденията на Танев. Тя отхвърли и оплакването на министъра, че сроковете за изготвяне на учебните планове били кратки и припомни, че самият Танев твърдял през април, че министерството ще е готово с тази задача още през лятото. Дамянова все пак подчерта, че не са в конфликт с Танев, но уточнението се налагало, за да пресече внушенията.

Днес следобед парламентарната образователна комисия пусна стенограми от минали заседания, от които става ясно, че МОН е поело ангажимент въпросните стандарти за учебните планове да бъдат готови още през лятото. Вместо това обаче те бяха публикувани за обществено обсъждане чак в края на октомври.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.