Снимки

 По 200 лв. допълнително заплащане ще получат учителите за 24 май. Сумата от част от допълнителната брутна средна работна заплата от около 600 лева разделена на 3 части - за 24 май, Коледа и за 15 септември. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева вчера при откриване на церемонията "Учител на годината". Средства обаче ще има за 80% от училищата и 50% от детските градини. Затова Такева призова и местната власт да подпомогне там, където парите от делегираните бюджети не достигат. Такева коментира още, че синдикатите са против мярката родителите да присъстват в училищата по време на матурите. По-късно вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева коментира, че МОН въвежда строги мерки за сигурност на матурите, за да се ганартира честното им провеждане. "Не ми се иска някой да смята, че може да изпревари другия нечестно. Ако това се случи, когато вече си зрял, защото става дума за зрелостен изпит, това е много лош старт в живота, коментира Кунева. Вчера тя връчи на четирима директори на училища с високи резултати в професионалната дейност и принос към образованието традиционните награди на името на Свети Иван Рилски. Както всяка година, отличията бяха връчени в Рилския манастир на 11 май, когато се отбелязва деня на светите братя Кирил и Методий. С грамота, икона на Свети Иван Рилски и парична награда от 1000 лева бяха отличени Катя Трифонова Димитрова, директор на СОУ „Петко Рачов Славейков“ – гр. Видин; Зоя Кирилова Петрова - директор на ПГ по горско стопанство и дърводобив „Сава Младенов“ в гр. Тетевен;. Малинка Димитрова Маринова - директор на ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ – гр. Плевен и Ангел Василев Янчев – директор на СОУ „Вела Благоева“ – гр. Велико Търново. Преди тържеството бе отслужен молебен от игумена на манастира епископ Евлогий, който освети иконите. Министър Кунева изтъкна приноса на всеки от наградените директори за развитието на тяхното училище и приноса им за обучението на учители. Образователният министър потвърди идеята си в ученическите книжки графата "забележки" да бъде сменена с "бележки", където освен оплаквания да се пишат и похвали.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Отпадат още шест удостоверения на хартия

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях ще се проверяват служебно от чиновниците.